Cégvilág

Sikeres gyógyszervizsgálat mániás betegeknél

Biztató eredményeket mutat a bipoláris mániában szenvedő betegek gyógyítására szánt gyógyszer hatóanyag, derült ki a fázis II. vizsgálatban.

A Forest Laboratories, Inc. és a Richter Gedeon Nyrt. a mai napon közzétette a cariprazine nevű (RGH-188) fejlesztés alatt álló antipszichotikus gyógyszerével bipoláris I zavarhoz társult akut mániában szenvedő betegek körében végzett fázis II klinikai vizsgálatának előzetes eredményeit.

Az adatok szerint az akut mániás epizódban szenvedő betegek közül a cariprazine-nal kezeltek szignifikáns javulást mutattak a kezelés első hetén belül, és minden ezt követő vizsgálati időpontban a placebóval kezeltekhez képest. Az adatok további elemzésére a következő hetekben kerül sor. A cariprazine jelenleg szkizofrénia indikációban is klinikai vizsgálat alatt áll.

A bipoláris mániában szenvedő betegek körében végzett vizsgálat ígéretes előzetes eredményei igazolják a cariprazine-ban, mint új antipszichotikus gyógyszerben rejlő lehetőségeket – jelentette ki Dr. Marco Taglietti, a Forest Research Institute alelnöke és orvosigazgatója. Ezért tovább vizsgálják, milyen terápiás előnyöket nyújthat a cariprazine, mely egy egyedülálló gyógyszermolekula. A dopamin-rendszert stabilizáló cariprazine hatása egyértelműen igazolódott a vizsgálatban – kommentálta az eredményeket Dr. Szombathelyi Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója. Az eredmények igazolják a Richter Gedeon központi idegrendszerre koncentráló kutatási koncepciójának eredményességét, és a kettős hatású D3/D2 hatóanyagban rejlő klinikai lehetőségeket.

A bipoláris zavar, melyet mániás depressziónak is hívnak, egy súlyos kórállapot, melyet leginkább az extrém hangulati ingadozások jellemeznek, a bénítóan mély depresszív állapottól az intenzív felfokozott mániáig. A betegség mániás fázisa alatt a beteg eufórikus, vagy extrém ingerlékeny állapotba kerülhet1. A további jelek és tünetek közé tartozik a felfokozott energiaszint, a száguldó gondolatok, az ítélőképesség károsodása, és betegség fennállásának tagadása1. A mániás epizód diagnózisának kimondásához az szükséges, hogy a tünetek kombinációja a nap jelentős részében fennálljon, majdnem minden nap legalább egy héten vagy hosszabb időn keresztül1.

gyógyszervizsgálat mániás betegség
Kapcsolódó cikkek