Cégvilág

Nem megfelelő az építőipari szakképzés - ÉVOSZ értékelés

Az elmúlt hetekben szakképzési fórumokat szervezett a hét régióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Meglátásuk szerint jelenleg az építőipari szakképzés teljesítménye sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felel meg az ágazat igényeinek.

Az ÉVOSZ úgy számítja, hogy 2015-re 40 ezer építőipari szakmunkás hiányzik majd, ami veszélyeztetheti az Operatív Programokban és a Kohéziós Alap projektjeiben előirányzott fejlesztések minőségi és időbeni megvalósítását. A Magyarországra irányuló EU-s fejlesztési források 50-60 százaléka az építőipari kibocsátásban realizálódik – főleg infrastrukturális és környezetvédelmi beruházásokon keresztül –, ami az  elkövetkező 10-15 éves ciklusban az építőipar teljesítményének közel megkétszereződését eredményezi. Ám a humán erőforrás elégtelensége miatt elmaradó fejlesztések visszavethetik az európai uniós források felhasználási arányát és a gazdaság egészének fejlődését – figyelmeztet a szakmai szervezet.


Az adatok azt mutatják, hogy míg az 1980-as években 10-12 ezer építőipari szakmunkást képeztek Magyarországon, addig ma négyezernél is kevesebbet, ami már a nyugdíjba vonulók utánpótlásához sem elegendő. Az utóbbi évek kezdeményezései nem hoztak megfelelő eredményt a problémák kezelésében. A hiányszakmák meghatározására tett decentralizált kísérletek nem a munkáltatók erőforrás-tervezésen alapuló tényleges jövőbeni szakmunkásigényeinek megfelelően történtek. A közvélemény kutatás alapú felmérések  nem  alkalmasak arra, hogy az RFKB-k meghatározzák a 2009. évi építőipari szakképzési kapacitásokat – állítja a szövetség, hozzátéve: humánerőforrás tervezési munkával regionális szinten szükséges meghatározni, hogy 2007-2015 között az  EU-s, állami, önkormányzati és magánépítési beruházások összességének kivitelezéséhez az adott térségben mennyivel kell növelni 2009-től évente a szakiskolák szakképzési kibocsátását.

Javaslatok a jövőre


A fórumokon megfogalmazott javaslatok szerint minden régióban 2009-től évente 20-30 százalékkal növelni kell az építőipari szakmákban a beiskolázandó létszámot. Általános vélemény szerint középtávon elsősorban az építőipar nyújt lehetőségeket a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatására. A szakképzési rendszer átalakításának hiányában azonban az elmaradt térségek, a szociálisan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felemelkedésének eszköze kihasználatlan marad, így tovább növekedhet az inaktívak és a strukturális munkanélküliek most is rendkívül magas aránya.


A fenntartói finanszírozás rendszerének átalakítása keretében a szakma javasolja a szakképzési hozzájárulás felhasználási lehetőségeinek átalakítását, amely értelmében a források ágazati szinten koordinálva kerülhetnek felhasználásra. Ez a modell alapvetően megfelel a korszerű, az EU tagállamaiban is alkalmazott megoldásnak, ahol a forrásfelhasználást az adott vállalkozások által képviselt iparági szakmai szervezeteihez koncentrálja különös tekintettel az újonnan alakuló Térségi Integrált Szakképző Központok fenntartására és működtetésére.

képzés vállalkozó építés ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek