Cégvilág

Oltás a csendes gyilkos ellen

Az UNICEF szerint megfelelő védőoltási kampány segítségével 2012-re számolható föl a tetanusz a világon. Hazánkban tavaly 4 esetet jelentettek, hárman haltak meg.

Az UNICEF szerint 2012-re lehetséges a tetanusz (merevgörcs) felszámolása, melyhez 386 millió védőoltásra van szükség, ehhez hazánkban a Pampers legalább 650 ezer védőoltást szeretne összegyűjteni. Az utóbbi tíz évben az UNICEF tetanuszprogramja 12 országban küzdötte le a fejlődő világ egyik legjelentősebb közegészségügyi problémájának számító betegséget. Eddig több mint 80 millió nő kapott védőoltást.

Jelenleg van még 46 olyan ország Afrikában és Ázsiában, ahol minden harmadik percben egy csecsemő meghal tetanusz következtében. Megelőzhető, de halálos betegségről van szó, amelyet azért is neveznek csöndes gyilkosnak, mert a regisztráció hiánya miatt nem lehet pontosan megállapítani, hogy mennyien is lelik halálukat miatta. Sokan nem is tudják, hogy van még ilyen betegség a világon, ezért kiemelkedő a figyelemfelhívó kampányok szerepe.

A tetanusz (merevgörcs) Magyarországon már igen ritka betegség. A fertőzést a Clostridium tetani baktérium okozza, mely a talajban, a háziállatok és az ember bélcsatornájában is megtalálható. A baktérium ún. spórás alakban hosszú éveken át megtartja fertőzőképességét. A szervezetbe bejutva – rossz vérellátású sebekben – átalakul és szaporodik. Szaporodás közben mérget – toxint – termel, mely az ingerület-átvezetés folyamatát megzavarja, az izmok egyre fokozódó fájdalmas görcséhez vezetve. Az állandó izomgörcs súlyos sérüléseket, táplálhatatlanságot, kimerültséget és keringési elégtelenséget okoz.

A korszerű, intenzív kezelés ellenére a tetanuszos betegek halálozási aránya igen magas. A kiscsecsemők és idősek halandósága a legmagasabb, újszülötteknél az arány 70-80 százalék is lehet. A település-egészségügy fejlődésével – csatornázás, állattartás körülményeinek javulása – jelentősen csökkent annak a kockázata, hogy az ember közvetlenül érintkezzen a fertőzött fekáliával. A betegség előfordulásában drámai csökkenést a védőoltás bevezetése hozta.

Az oltóanyag kémiai úton „ártalmatlanná” tett ún. toxoidot tartalmaz, melyet 1941 óta kötelezően adnak Magyarországon, azaz a most 67 évesnél fiatalabbak egységesen részesültek védőoltásban. Aki ennél idősebb és élete során nem részesült oltási sorozatban, annál – szennyezett sérülés kapcsán – fennáll a megbetegedés veszélye. 2007-ben 4 esetet jelentettek, hárman haltak meg, mindannyian oltatlan idősek voltak. Az újszülöttkori tetanusz 1978 óta nincs jelen Magyarországon. A szülés körülményei, a szülő nők védettsége, és a fiatal csecsemők védőoltása eredményezte azt, hogy hazánkban eltűnt ez a súlyos betegség. A csecsemőket 2 hónapos korukban, a tetanusz mellett négy másik fertőző betegség ellen oltják, egyetlen szúrással. Szennyezett, vágott, szúrt, égési, illetve fagyási sérülés esetén a seb fertőtlenítése, tisztítása is fontos. Ha öt évnél régebbi az oltás, emlékeztető oltásra van szükség. Ennek indokoltságát a sebet ellátó orvos dönti el, de a sérültnek kell tudnia, esetleg igazolnia, mikor kapott utoljára tetanusz elleni oltást. A tetanusz magas halálozású betegség. Az oltásnak nincs ellenjavallata, bárki megkaphatja. Egy hónap időközzel két alapoltás, majd 6 hónap múlva egy emlékeztető oltás tíz éves védettséget biztosít.

UNICEF tetanusz oltás kampány
Kapcsolódó cikkek