Cégvilág

Pelletüzem Cegléden - Nyolc év alatt megtérül a 800 millió

Október 3-án avatják fel Cegléden a LENES-AGROFA cégcsoport új fűrészüzemét és pellet gyárát. A ceglédi üzemben évente több mint 50.000 m3 rönkfát feldolgozására képes, a pellet gyártósor kapacitása 15.000 tonna/év.

A LENES-AGROFA cégcsoport teljes egészében magyar tulajdonban áll és több mint 250 munkahelyet biztosít a közép-magyarországi régióban. Érsekcsanádi fatelepük mellett a ceglédi fűrészüzem és pellet gyár megnyitása is jelzi, hogy a dinamikusan fejlődő cég a hőszolgáltatás területén is számottevő tényezője lesz a térség gazdaságának. A következő években lakossági oldalról évi kb. 5 millió (kb. 2500 háztartás), nagyfogyasztók esetében pedig kb. 16 millió köbméter földgáz felhasználását tudják kiváltani környezetbarát megújuló energiával.

A cég információi szerint a felhasználók energia kiadásai akár 30-40%-kal csökkenhetnek.  A cég további fejlesztéseket tervez, például a bajai üzemben is kiépítik a pelletgyártó kapacitást. Kardos László projektmenedzser a VGO kérdésére elmondta: egyetlen fát sem vágnak ki azért, hogy pelletet gyártsanak belőle. Az alapanyag gazdálkodóktól, illetve olyan ipari előállítóktól érkezik, akik nem tudják azt felhasználni.  A 800 milliós ceglédi beruházás a tervek szerint hat-nyolc év alatt térül meg.

fa fűtés gyár pellet
Kapcsolódó cikkek