Cégvilág

Rekord! Százmillió forintos kikiáltási árú festmény - nézze meg!

A magyar műkincspiacon eddig soha nem látott, kereken 100 millió forintos árról indítja Bortnyik Sándor Lámpagyújtó című 1921-es festményét október 17-i árverésén a Kieselbach Galéria.

Az aukciósház tulajdonosa, Kieselbach Tamás a magyar avantgarde egyik nemzetközi szinten is jelentős főműveként és az utóbbi évtizedekben előkerült legfontosabb magyar képként jellemezte az alkotást. A Bécsben készült Lámpagyújtó azóta nem szerepelt nyilvános kiállításon, hogy 1922-ben a berlini Der Sturm Galériában bemutatta Bortnyik.

Az ausztriai magángyűjteményből előkerült alkotásnak eddig csak egy rézkarcváltozatát és az alapján készült későbbi, 1960-as évekbeli festményváltozát ismerte a szakma (utóbbi a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona).

A másik piacvezető aukciósház is három frissen előkerült magyar modern remekművel spékelte meg október 19-i árverésének anyagát. Gulácsy Lajos Nő kék kancsóval című 1909-es képe 40 millió, Tihanyi Lajos eddig csak fekete-fehér reprodukcióról ismert 1920-as Önarcképe 22 millió, Czóbel Béla 1908-as "fauve" csendélete 24 millió forintról várja majd az ajánlatokat.

Nézze meg a képeket itt!

lámpagyújtó Kieselbach kikiáltás festmény bortnyik sándor rekord
Kapcsolódó cikkek