Cégvilág

Szerbia 800 millió köbméter gázt spájzolna be

Hamarosan létrejön a 800 millió köbméteres udavarnoki (Szerbia) gáztároló létrehozására a szerb-orosz vegyes vállalat, de erőműbővítésre is készülnek a szerbek.

Szerbia szeretné, ha az év végére megszületne az orosz Gazprom és a szerbiai Srbijagas állami társaságok 51-49 százalékos vegyes vállalata, amely majd egy 800 millió köbméteres gáztárolót alakít ki Udvarnok (Banatski Dvor) közelében, jelentette be a szerbiai társaság általános igazgatja a szerdai moszkvai energia konrendecián. Első lépcsőben 300 millió köbméteres kapacitást hoznak létre, 2-3 éven belül, idézi a Platts Sasa Ilicet. Szerbiának eddig nem volt gáztárolója, vagyis nyáron büntetést fizetett, ha nem vette át a leszerződött, de fölöslegessé vált mennyiséget, télen meg az átlagosnál drágábban vásárolt gázt, ráadásul ellátási zavaroknak is ki volt téve.

A tárolólétesítés része a szerb parlament által az év elején jóváhagyott szerb-orosz energia ipari megállapodásnak. Eszerint az orosz Gazprom Nyefty 51 százalékot vásárolhat a szerb állami NIS olaj- és gázipari társaságban 400 millió euróért, a Gazprom pedig részesedést kap az említett  gáztárolóban. Cserébe Szerbián halad át a Déli Áramlat orosz-olasz gázvezeték, ami által évtizedekre biztossá válhat az ország gázellátása. A jövő év végére készül el a vezeték szerbiai szakaszának megvalósíthatósági tanulmánya. Az évi 2,7 milliárd köbméter körüli szerbiai gázigény 90 százalékát Oroszország elégíti ki.

Szerbia két új gázblokkot is építene egyetlen erőművébe, a Gazprom részvételével, amellyel azonban erről még nem egyeztettek.

Sasa Ilic Udvarnok NIS Gazprom Nyefty Srbijagas Gazprom gáztároló
Kapcsolódó cikkek