Cégvilág

Szülők, figyelem! - Kétszer több D-vitamint a gyerekeknek!

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája kétszeresére emeli a gyerekek számára ajánlott D-vitamin mennyiséget, mert tapasztalatuk szerint az eddigi irányelv nem megfelelő.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája (AAP) közlése szerint 200-ról 400 nemzetközi egységre (IU) emeli a gyerekekre vonatkozó ajánlását a napi D-vitamin bevitel tekintetében – olvasható a Time magazinban.

A D-vitamin rendszeres fogyasztása nem csak a csontképzés szempontjából fontos, hanem azért is, mert segítségével súlyos betegségek, például a rák vagy a szklerózis multiplex is megelőzhetőek. Bár számos fiataloknak készült terméket dúsítanak D-vitaminnal, az AAP véleménye szerint még így sem fogyasztanak belőle eleget.

Az amerikai szakértők azt mondják: naponta legalább négy pohár dúsított tejet kellene meginnia a gyerekeknek. Gondot jelent az is, hogy a többi D-vitamin forrás, például az olajos halak pedig csöppet sem népszerűek a gyerekek körében.

A D-vitamin termelést természetesen a heti többszöri napozás is remekül elősegíti, de ez is nehézségekbe ütközik. Nem minden éghajlat alkalmas erre, a gyerekek nem töltenek elég időt a szabadban és többnyire napvédőt használnak, ami csökkenti a felszívódást. Az orvosok ezért megemelik az ajánlott napi mennyiséget, a hiányt pedig gyerekeknek készült multivitaminokkal pótolnák.

Egy bostoni gyermekkórházban végzett felmérés adatai szerint a 380 vizsgált, egészséges baba 40 százalékánál az optimálisnál alacsonyabb D-vitamin szintet mértek. Különösen veszélyeztetettek az anyatejjel táplált gyerekek (a tápszereket erősen dúsítják D-vitaminnal).

Ugyanakkor a gyermekorvosok továbbra is az anyatejet tartják a legjobb tápláléknak a babák számára, hozzátéve, hogy célszerű már újszülött korban a plusz D-vitamin beviteléről gondoskodni.

rák gyerek vitamin csont kalcium
Kapcsolódó cikkek