Cégvilág

Gázár: nem lesz változás

A Magyar Energia Hivatal 10 százalékos javaslata ellenére január elsejétől nem emelkedik a gáz ára.

Molnár Csaba - aki december elsejétől lesz a közlekedési, hírközlési és energetiügyi miniszter - bemutatkozó kormányszóvivői tájékoztatóján kijelentette, három tényező miatt döntött így a kormány.

Egyrészt figyelembe kellett venni a forint és a dollár keresztárfolyamát, azt, hogy a kőolajár nyár óta tartó csökkenése alapján 2009. első negyedévében a gáz is olcsóbb lesz, illetve fontos a társadalompolitikai szempont is, hiszen a válság hatásai keményen érintik a lakosságot. Arra azonban nem vállalt garanciát a tárca leendő vezetője, hogy jövőre akár csökkenhet is a gáz ára, továbbra is negyedévenként vizsgálják meg az összes körülményt, s ez alapján döntenek.

A tájékoztatón arról is szó volt, a Robin Hood-adó parlamenti elfogadása lehetővé tette, hogy a háztartások csaknem kétharmada január elseje után is ugyanakkora támogatást kapjon a számlájuk kifizetéséhez, mint az idén.

A gáz- és távhőfogyasztás szociális támogatásainak a részleteiről a szerdai ülésén határozott a kormány, megőrizve a rászorulóknak járó kompenzáció jelenlegi összegét, s a mostani rászorultsági feltételeket. A távhőkompenzáció 2008 októberi változása miatt mindez azt jelenti, hogy január elesején 341 ezerrel több háztartás jogosult támogatásra, mint egy évvel korábban.

Egyébként a jövő évi költségvetés az idei 82 milliárd forinttal szemben 62 milliárdot biztosít gázár- és távhőkompenzációra. A 20 milliárdos kiadáscsökkentést fedezi a Robin Hood-adóból várható 30 milliárd forint, a maradék 10 milliárdot pedig energiatakarékossági programokra fordítják.

ár Magyar Energia Hivatal közüzemi földgáz
Kapcsolódó cikkek