Cégvilág

New York: árcsökkenés a műkincspiacon

Eddig sokan bíztak abban, hogy a nemzetközi műkincspiacot nem érik el az általános gazdasági válsággá terebélyesedő pénzügyi krízis hullámai, de az elmúlt napok New York-i festményaukciói végleg szertefoszlatták ezeket a reményeket.

A két piacvezető aukciósház impresszionista és modern művészeti árveréseinek eredménye jelentősen elmaradt a várakozásoktól, és olyan klasszikusok képei is eladatlanok maradtak, mint például Claude Monet, Henri Matisse vagy Paul Cézanne.

A Sotheby''s hétfő esti aukciójának összforgalma 223 millió dollárt tett ki, amely mind az előzetesen becsült értéksáv alsó határától (339 millió), mind a cég tavalyi hasonló aukciójának eredményétől (269,7 millió) elmaradt. A Christie''s szerda este a minimálisan várt 103 helyett csupán 47 millió dolláros forgalmat ért el két amerikai magángyűjtemény darabjainak eladásával, és a tegnapi nagyárverés 146,7 milliós eredménye is sokkal kevesebb volt a 240 milliós várakozásnál. A tételek több mint negyven (!) százaléka hoppon maradt, köztük Mark Rothko és Edouard Manet egy-egy jelentős alkotása.

New York-i kereskedők szerint az árak a két évvel ezelőtti szintre estek vissza, és az utóbbi évek boomjában nagy szerepet játszó orosz és ázsiai gyűjtők is óvatosabbá váltak.

Részletek a Világgazdaság hétfői számában


 

műkincspiac festményaukció New York
Kapcsolódó cikkek