Cégvilág

Parlament előtt a cégtörvény módosítása - Elektronikusan kell küldeni a beszámolót

A TEÁOR számok cseréje körül kialakult anomáliákat kezeli, illetve a cégek számviteli beszámolóinak közzétételét szigorítja az a törvényjavaslat, amely a cégtörvényt, és több kapcsolódó jogszabályt módosít, és amelyet az igazságügyi és rendészeti miniszter terjesztett hétfőn a parlament elé.

Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat előírja, hogy a beszámolót elektronikusan kell megküldeni a Cégközlönynek, amely azt haladéktalanul felteszi a honlapjára. A beszámolókra cégjegyzékszám és cégnév szerint is keresni lehet a honlapon. A Cégközlöny az adóhatóságnak továbbítja a beszámolókat.

Amennyiben az adóhatóság észleli, hogy egy társaság nem tett eleget a beszámoló letétbe helyezési kötelezettségének, akkor felhívja a figyelmét, hogy 15 napon belül pótolja a hiányt. Ha ezt elmulasztja, bírságot szabhat ki, illetve 60 napra felfüggeszti a cég adószámát.

Ha erre sem reagál a társaság, akkor az APEH értesíti a cégbíróságot, amely megszűntnek nyilvánítja a céget. Erre az értesítés megkapásától számított 15 napon belül sort kell keríteni.

A jövőben a cégjegyzékben statisztikai nómenklatúra nélkül - csak szövegesen - kell megjelölni a cégek tevékenységeit. A gazdasági társasági törvény módosítása úgy rendelkezik, hogy a cégjegyzékben minden olyan tevékenység - TEÁOR szám nélkül - megjelölhető, amelyet törvény nem tilt, vagy nem korlátoz. Az adóhatóságnak viszont már TEÁOR számmal kell bejelenteni a tevékenységeket.

Azok a cégek, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amelynek a kódját ez év január 31-ig nem lehetett automatikusan átfordítani az új TEÁOR-nak megfelelően, jövőre rendezhetik a hiányt. A 2009. évi első adóbevallással együtt kell az APEH-nek kell bejelenteniük az új kódokat, és ezért fizetniük sem kell.

teáor cégközlöny cégtörvény Parlament APEH
Kapcsolódó cikkek