Cégvilág

Izzítsa be mobilját - akár tavasztól rendesen tévézhet rajta

Az Antenna Hungária (AH) tervei szerint április-májusban indulhat a mobiltelevíziós szolgáltatás, igaz, ehhez még meg kell egyezni a három mobilszolgáltatóval - mondta Kárpáti Rudolf, az AH üzletág igazgatója.

Hozzátette: mindhárom szolgáltatóval tárgyalnak, akiket érdekel az új szolgáltatás. Most - közösen - a mindenkinek megfelelő üzleti modellen dolgoznak.

Mobiltelefonon már most is nézhető a televíziók adása, ez azonban a WAP-on keresztül adatfolyamként tölthető le, míg az úgymond igazi mobiltévé (DVB-H) egy tv-tunerrel rendelkező mobiltelefonon lesz elérhető. A mobiltévé a mainál sokkal nagyobb kínálatot tesz lehetővé, s a felhasználók folyamatosan, élőben nézhetik a műsorokat.

Kárpáti Rudolf elmondta, hogy kezdetben csak a fővárosban, majd 2009 végén már a környékén és a Balaton jelentősebb településein, illetve több nagyvárosban is fogható lesz a mobiltévé. A rendszer kiépítésének végén, 2012-2013-ban az ország 50 százalékán lesz elérhető a szolgáltatás. Kárpáti Rudolf szerint 2-3 éven belül 200-300 ezer előfizetője lesz a mobiltévének.

Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója pénteken sajtótájékoztatóan elmondta: a mobilkészülékek teljesen új felhasználási formákat, szokásokat hoznak életünkbe, ami igaz a médiafogyasztásra is. Aláhúzta: az előzetes tanulmányok szerint a mobil televíziózásra világszerte nagy igény mutatkozik. A felmérések szerint 2011-re 130 millióan néznek majd tv műsort mobilon.

Az eseményen a két cég bejelentette, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt, titkosítás nélküli sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas készülékkel bárki tesztelheti a szolgáltatást.

A december 1-jén elindult DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt tesz lehetővé, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.

Az Antenna Hungária Zrt. 2006 óta folytat DVB-H kísérleteket Budapesten. Korábban a T-Mobile-lal együttműködve műszaki teszteket végzett, majd a Nokia Siemens Networks, a T-Mobile és a Vodafone közreműködésével 14 televíziós csatorna programját sugározta az AH Budapesten, és néhány interaktív szolgáltatás - szavazás, programletöltés - is kipróbálható volt. A kísérletek célja a kereskedelmi szolgáltatás műszaki megalapozása és a zökkenőmentes bevezetés, illetve a szolgáltatás feltételeinek kialakítása volt. Az ősz folyamán már a Pannon GSM Távközlési Zrt. is bekapcsolódott az előkészületekbe.

Az Antenna Hungária 2008 augusztusában nyerte el az országos DVB-H hálózat kiépítésének és az ehhez szükséges frekvenciák használatának jogát az Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán. A szerződés értelmében a cég vállalta, hogy az országos mobil-televíziós hálózat létrehozását 2008 végén megkezdi, és 2013-ra befejezi.

hungária Vodafone Duna T-Mobile televízió mobiltévé dvb-h Pannon Antenna
Kapcsolódó cikkek