Cégvilág

Jövőre döntenek a mobiltenderről

Igen aktív év végi, jövő év eleji időszak vár a távközlési piac magyarországi szabályozóira. Dönteni kell a mobiltenderre benyújtott pályázatokról, foglalkozni szükséges a startnál beragadt digitális televíziózással, de európai szinten is számos kérdés vár megoldásra – sorolta lapunknak adott nyilatkozatában Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke.

A folyamatban lévő mobiltender kapcsán egyelőre nagyon szűkszavú, csak annyit árul el, hogy várhatóan januárban lesz lezárható az ügylet. Megjegyzi: nagyon örül annak, hogy a vártnál többen jelentkeztek az újabb mobilpiaci szereplő megjelenését lehetővé tévő csomagokra, és annak is, hogy mind a hét meghirdetett frekvencia iránt van érdeklődés.

A pályázatok elbírálása azonban még több hetet vehet igénybe, hiszen az NHH mindenképpen megalapozott döntést akar hozni, szem előtt tartva a piac és a fogyasztók érdekeit is. Egy később elbukó új szereplő belépése nem lenne jó, miként egy olyan érkezése sem, aki jön, lerombolja a piacot, aztán továbbáll. Éppen ezért nagyon szigorúak a feltételek.

Emlékeztet rá: a kiírás nem teszi lehetővé, hogy valaki strómanként másnak szerezze meg a frekvenciákat, de azt sem, hogy „csak” birtokolja azokat, de ne használja. Ha a nyertes egy, illetve két éven belül nem szolgáltat, a használati jogot vissza lehet venni.

Reagálva a Pannon vezérigazgatójának néhány napja lapunkban megjelent nyilatkozatára, amely egyebek mellett arra utalt, hogy a hazai mobiltender egyes elemei ellentétesek az uniós elvekkel, közölte: „Nagyon jól előkészítettük a pályázatot, nem gondoljuk, hogy annak bármely eleme ellentétes lenne az uniós joggal, ezt az európai frekvenciahatóságok elnökeként is jól meg tudom ítélni.” Hozzátette: „Azt megértem, hogy egy már piacon lévő szereplő nem nagyon támogatja újabb versenytárs megjelenését.”

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Nemzeti Hírközlési Hatóság Pannon NHH mobiltender pályázat
Kapcsolódó cikkek