Cégvilág

Többeknek elérhető a kedvezményes vagyonszerzési illeték

Szélesebb körben vehetik igénybe a kedvezményes, kétszázalékos vagyonszerzési illetéket a jövőben az ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozások.

A könnyítéssel eddig azok a cégek élhettek, amelyek fő tevékenységként végezték az ingatlanok forgalmazását vagy pénzügyi lízingjét. Igaz, a szabályozás szerint előbbi esetében kötelező volt a cégbizonyítvány bemutatása, utóbbiban pedig a fő tevékenység szerinti ingatlanlízing tényét a Magyar Lízingszövetségnek a nettó árbevétel-megoszlásról szóló igazolásával kellett bizonyítani.

A kedvezményezettek körét bővítik az ingatlanalapok is, amelyek e tevékenységük jogszerűségét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével voltak kötelesek alátámasztani.

A 2009-es adó- és járulékcsomag ugyanakkor jelentős módosításokat vezet be ezen a területen. A jogszabályváltozások jövő év január elsején lépnek hatályba, miután a parlament két hete az adótörvénycsomag részeként elfogadta a vonatkozó módosításokat.

A változások első eleme, hogy nem lesz szükség a TEÁOR-számok alkalmazására, ugyanakkor az új jogszabály a kétszázalékos illetékkulcs igénybevételét a kizárólagos tevékenységi kör helyett mind az ingatlan tulajdonjogának értékesítését végző vállalkozó, mind az ingatlanokat lízingbe cégek esetében a nettó árbevétel meghatározott összetételéhez köti.

Így a kedvezmény lehetősége elérhető lesz a pénzügyi lízingtevékenység mellett más – többek között hitelezési vagy betétgyűjtési – tevékenységet is folytató vállalkozások számára is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

illeték PSZÁF Magyar Lízingszövetség TEÁOR ingatlan
Kapcsolódó cikkek