Cégvilág

Volvo: Made in China?

A Ford Motor kínai partnerével, a Changan Automobile Grouppal tárgyal a Volvo márka eladásáról. A Kína hat legnagyobb autógyártóihoz tartó cég egyik illetékese szerint van esély az üzlet létrejöttére.

A Changan elnöke, Xu Liuping a múlt hónapban a Guanzhou városban tartott autóshow ideje alatt tárgyalt a Forddal – idézi a Business Daily értesülését a Reuters. A lap nem közölt részleteket a tárgyalásokról, de egy meg nem nevezett vezető szerint van esély az üzlet megkötésére.

A Changan Kína hat legnagyobb autógyárának egyike, és egyik leányvállalata jelenleg a Ford Focus-ok gyártásában vesz részt. A Ford korábban már közölte, hogy vevőt keres a Volvo márkára és piaci források szerint számos kínai céget megkeresett már, a vásárlás létrejötte azonban kérdéses, mivel nem csak az amerikai, hanem a kínai autópiacon is visszaesés várható, így a kockázat jelentős.

A szintén kínai Dongfeng Motor Groupról tudni lehet, hogy figyelemmel kíséri a detroiti autógyártók tevékenységét, de egy a fejleményeket szorosan követő informátor a múlt héten úgy nyilatkozott: egyelőre korai lenne akvizícióról beszélni.

A kínai autóipar harmadik nagy szereplője, a korábban "hírbe hozott" Chery pedig szóvivője útján leszögezte: az Import-Export Banktól kapott 1.45 milliárd dolláros kölcsönt működésének fejlesztésére fordítja majd, nem amerikai autómárkák megvásárlására.

Volvo Chery Ford Changan Dongfeng
Kapcsolódó cikkek