Cégvilág

A Google leleplezi a kapcsolata titkait - Próbálja ki itt

A Google és nonprofit partnerei Measurement Lab néven új weboldalt indítottak azzal a céllal, hogy a látogatók pontos képet kaphassanak, mi történik az adatfolyammal az internetszolgáltató és a számítógépük között.

A Measurement Lab, vagyis a mérési labor kutatók és felhasználó számára is érdekes lehet. Előbbiek olyan eszközöket telepíthetnek a weboldalra, amelyek az internetkapcsolat részleteit derítik fel. Utóbbiak pedig ezekkel az eszközökkel tudhatnak meg olyan, a hálózattal kapcsolatos adatokat, amelyek eddig ismeretlenek voltak – írja az AP.

Az adatfolyam nem "egyenesen" közlekedik a számítógép és az internetszolgáltató között. Különösen az Egyesült Államokban jellemző, hogy a cégek figyelik a felhasználók tevékenységét és afféle "netrendőröket" állítanak az információ útjába. Előfordulhat, hogy a kapcsolatot lassító tényezők bújnak meg a felhasználó és a szolgáltató között – ezek leleplezésére jött lére a labor.

A jelenleg rendelkezésre álló alkalmazásokkal az internetező megtudhatja, letiltotta-e a szolgáltató a BitTorrentet vagy bármilyen más programot. Megfigyelhetjük, hogy adott cég milyen adatfolyamoknak ad prioritást és melyeket rangsorolja hátra. De elérhető olyan program is, amely diagnosztizálja a kapcsolat hibáit. A Measurement Lab béta verziója elérhető itt.

Measurement Lab internetkapcsolat szolgáltató Google BtiTorrent
Kapcsolódó cikkek