Cégvilág

Negatív spirált gerjeszthet az egészségügyi kiadások csökkentése

A WHO végrehajtó tanácsa felhívja a tagállamok kormányait, ne csökkentsék az egészségügyi kiadásokat. A hazai büdzsé nominális növekedést tartalmaz.

Az egészségügyi kiadások megőrzése az emberek egészségének megóvása és a szociális védelem mellett azért is fontos, mert a kórházak és szakrendelők jelentős foglalkoztatók, az e területen bekövetkező családok millióit tenné tönkre - mondta Kökény Mihály, a WHO végrehajtó tanácsának tagja.

A tanács most zajló ülése kapcsán arról is tárgyaltak a tagállamok képviselői, hogy a megszorítás kedvezőtlen hatással lenne az egészségügy háttériparára, beszállító szolgáltatóira és az ott foglalkoztatottakra is, a tudományos kutatások megtorpanása miatt pedig sérülne az innováció. A tanács szerint a válság ellenére ezt az ágazatot fejleszteni kell. Az egészségügyön való spórolásnak vannak rejtett emberi következményei is, hiszen a munkanélküliség gyengíti a családi összetartást. Ám tény az is, a meglévő pénzekkel az eddiginél is takarékosabban kell bánni, fejleszteni, szükséges az olcsóbban fenntartható ellátásokat, közte az alapellátást, s az itt dolgozóknak népegészségügyi kompetenciákkal is kell rendelkezniük.

 

Az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható idei kiadásai nominális növekedést tartalmaznak. Amíg a 2008. évi kiadási főöszszeg vizitdíj nélkül 729 milliárd forint volt, az idén 743,8 milliárd. Ebből az következik, hogy amire tavaly költeni lehetett az alapból, arra ebben az évben is meglesz a fedezet, ezenfelül közel 15 milliárdos többlet is rendelkezésre áll.

egészségügyi kiadások Kökény Mihály WHO egészségbiztosítási alap
Kapcsolódó cikkek