BUX 39,854.61
+1.12%
BUMIX 3,810.3
+0.40%
CETOP20 1,860.46
0.00%
OTP 8,550
+1.79%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
+1.43%
0.00%
ZWACK 18,300
0.00%
0.00%
ANY 1,580
0.00%
RABA 1,090
-3.54%
0.00%
+0.30%
0.00%
0.00%
OPUS 174.8
+0.69%
+4.89%
0.00%
0.00%
+1.68%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,936
+0.34%
DELTA 39.95
+0.25%
ALTEO 2,350
+2.62%
0.00%
0.00%
EHEP 1,275
-6.93%
0.00%
-0.63%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+2.26%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
-0.63%
+1.01%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,700
0.00%
0.00%
NAP 1,280
+0.16%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Ukrajna visszatartja a gázt

Ukrajna tegnap délután 15.25-kor – az elfajult orosz–ukrán vita következményeként – teljesen leállította magyarországi gázszállítását. Este már csak Ausztria felől jött gáz, a nyugati irányból érkező szokásos napi hatmillió köbméternek a fele. Molnár Csaba szakminiszter ma délelőtt felkéri a nagyfogyasztókat, hogy gáz helyett olajjal tüzeljenek, illetve álljanak át más energiahordozóra. Ha a helyzet nem javul, e körben szükség lehet az energiafelhasználás korlátozására is. Az országnak naponta körülbelül 68 millió köbméter gázra van szüksége. Ennek kielégítésére a lezsugorodott import és a saját termelés mellett a kereskedelmi és a biztonsági tárolók gáza vehető igénybe. (Előbbiekből naponta akár 5,12 millió köbméter is kivehető, a stratégiaiakból további 3,5 félmillió, de utóbbira még nincs szükség.)

A hazai szükséglet néhány héten keresztül teljes mértékben kielégíthető a kereskedelmi tárolókból, a lakossági ellátás nincs veszélyben – szögezte le a miniszter. Magyarország ugyanakkor – mint tranzitország – értesítette Szerbiát és Boszniát, hogy nem tud számukra gázt küldeni, mivel maga sem kap.

Most vizsgázik a hazai gázrendszer. A tárolói készletek megfelelőek, ahogyan az ötlépcsős fogyasztáskorlátozási terv is – értékelte a helyzetet Kiss Péter, a KPMG energiaügyekért felelős partnere. Az erőműveknek például 16-18 napi igénynek megfelelő taktikai és stratégiai olajkészletük van, s olajat egyébként is vásárolhatnak a világpiacon. A nagy termelők, főként a vegyipari vállalatok esetleges leállításával jelentősen csökken az ország gázigénye, magukat a cégeket pedig nem érinti súlyosan a kisebb szünet. A gázrendszer megfelelő működését igazolják azok a válaszok is, amelyeket egyes felhasználó vállalatoktól kaptunk. Miközben Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójának közlése szerint a bejövő gáz nyomása és mennyisége a nap során folyamatosan esett, ebből például a Budapesti Erőmű Zrt. semmit nem érzett meg – tudtuk meg Hónig Péter vezérigazgató-helyettestől. Nincs helyzet – mondta –, semmivel sem kapunk kevesebb gázt a kívántnál. Ám az erőmű első kategóriás fogyasztó, vagyis ma jó eséllyel át kell állnia olajtüzelésre. „Nem tájékoztattak minket a mennyiség csökkentéséről, de felkészülésként folyamatosan vizsgáljuk az energiamegtakarítási lehetőségeket” – mondta Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője. A baromfipiacon vezető szerepet betöltő szentesi Hungerit Zrt. sem érzékeli a gázpiaci gondokat, de Magyar József vezérigazgató szerint – mivel a társaságnak azonnal le kell vágnia a naponta beérkező szárnyasokat – a cégnek a „legutolsók” között kell lennie az esetleges felhasználáskorlátozás idején. Különböző mértékű zavart okozott a közép-európai és balkáni országokban az orosz–ukrán viszály miatti szállításcsökkentés. Az importtól és más gázforrásoktól is teljesen elzárt Bulgáriában válságstábot állítottak fel, a legnagyobb felhasználó, a Neochim műtrágyagyár, majd a kisebb Agropolihim termelését is leállították. Szintén leállt Törökország, Görögország és Macedónia Ukrajnán keresztüli szállítása is. A Desfa görög gázimportőr azeri és algériai eredetű cseppfolyós gázt vásárol. Drasztikusan, 75 százalékkal csökkent a Romániába érkező mennyiség is, de azt helyi termeléssel ellensúlyozzák.

Szlovákiában szükséghelyzetet hirdettek a gázimport 70 százalékos esése miatt, de a fogyasztást délutánig nem korlátozták. Ausztria is csak a korábbi mennyiség 10 százalékát kapja, így szükségleteit a tartalékokból fedezi. A nagyobb nyugat-európai országoknak több hónapra elegendő tartalékaik vannak, és hozzáférnek a norvég és az algériai készletekhez is. Németország legnagyobb gázimportőre, az E.On Ruhrgas arról számolt be, hogy már egyáltalán nem jön orosz gáz az Ausztriából érkező vezetéken, a kieső mennyiséget a tárolókból pótolják. Bár Németország szükségletének csaknem 40 százalékát orosz gázból elégíti ki, a mennyiség jó része Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül érkezik, így nem érinti az orosz–ukrán gázvita. Lengyelországban csökkentik a nagy ipari fogyasztóknak szállított gázmennyiséget. VG

A Gazprom tárgyalni akar

Az Európai Bizottság és az unió cseh elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy az orosz és ukrán hatóságok által korábban adott biztosíték ellenére figyelmeztetés nélkül jelentősen csökkentették az unió tagállamaiba küldött gáz mennyiségét. Követelik, hogy Oroszország és Ukrajna azonnal állítsa helyre a szállítást – olvasható az unió tegnap kiadott közleményében.

A brüsszeli testület elvárja a vitában részt vevő két országtól, hogy sürgősen kezdje meg a tárgyalásokat a helyzet végleges és mielőbbi megoldása érdekében. A cseh elnökség és a bizottság támogatja a párbeszédet a két fél között a mielőbbi megállapodásért.

„A Gazprom kész a tárgyalások folytatására” – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ebben azt írja, hogy Ukrajna a tegnapi korai órákban elzárt három gázexportvezetéket, emiatt a normális mennyiség hetedét, 40 millió köbmétert továbbít Európába.A brüsszeli testület elvárja a vitában részt vevő két országtól, hogy sürgősen kezdje meg a tárgyalásokat a helyzet végleges és mielőbbi megoldása érdekében. A cseh elnökség és a bizottság támogatja a párbeszédet a két fél között a mielőbbi megállapodásért.

„A Gazprom kész a tárgyalások folytatására” – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ebben azt írja, hogy Ukrajna a tegnapi korai órákban elzárt három gázexportvezetéket, emiatt a normális mennyiség hetedét, 40 millió köbmétert továbbít Európába. Energiakorlátozás, a kategóriák számozása egyben korlátozási sorrend is I. kategória: azon 2500 köbméter/óra fölötti fogyasztók, amelyektől a gáz technológiai károkozás nélkül elvonható, és háztartási, kommunális célra nem használnak gázt. A korlátozás legfeljebb 4 óra.

II. kategória: azon 250–2500 köbméter/óra közötti fogyasztók, amelyektől a gáz technológiai károkozás nélkül elvonható, és háztartási, kommunális célra nem használnak gázt. A korlátozás legfeljebb 4 óra.

III. kategória: a fenti kategóriákba nem sorolható fogyasztók a háztartások és közintézmények kivételével. A korlátozás legfeljebb 8 óra.

IV. kategória: a legtöbb kommunális fogyasztó.

V. kategória: háztartások és egyes kommunális fogyasztók.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek