Cégvilág

Biztos karrier, magas bér - Miért nincs itthon elég informatikus?

Folyamatos a hiány a minőségi tudással rendelkező informatikusokból a hazai cégeknél, pedig a szakma az átlagosnál biztosabb karriert, magasabb jövedelmet ígér az erre a pályára lépőknek – hívja fel a figyelmet Klotz Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) a főtitkára.

Hozzáteszi: a jövőkép sem rózsásabb, mivel az utóbbi években egyre kevesebben jelentkeznek informatikai képzésre a felsőoktatásban is. A szakemberhiány miatt egyébként előfordult, hogy eredetileg Magyarországra tervezett befektetések is elmaradtak, vagy az érintett cégek kénytelenek voltak a projektek határidejét módosítani, esetleg nagyobb megbízásokról lemondani – emeli ki Keresztesi János, az IVSZ elnöke.

Csak az utóbbi 6-7 évben több mint tíz olyan IT-cégről tudok, amely fejlesztőközpontja létesítéséhez végül más helyszínt keresett, mert nem látták biztosítottnak, hogy a pár száz fős csapatot belátható időn belül kialakítsa – tette hozzá. Az IVSZ-tagvállalatoktól érkező visszajelzésekből leszűrhető, hogy a jelenleginél közel kétszer több végzős informatikus találna munkát Magyarországon.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

bér Klotz Tamás Informatikai Vállalkozások Szövetsége karrier IT jövedelem informatikus IVSZ
Kapcsolódó cikkek