Cégvilág

Mégsem privatizálják a postát - Az ellenállás miatt feladta Mandelson

Lord Mandelson több törvényjavaslatot nyújtott be a Royal Mail állami kézben tartására és versenyképessé tételére. A gazdasági miniszter azért kényszerült erre, mert – többek között munkáspárti politikusok körében is – hatalmas felháborodást váltott ki a cég privatizálásának terve.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a brit gazdasági miniszter levélben közölte a dolgozókkal: ha nem privatizálják a vállalatot, 50 százalékkal csökkenhetnek a munkatársak nyugdíjai. Az akciót a postai alkalmazottakon kívül száznegyven kormánypárti politikus is kifogásolta. Lord Mandelson most a versenyképességet segítő javaslatot nyújtott be, a jogszabály egyúttal biztosítja, hogy a Royal Mail teljes egészében állami kézben marad – tudósít a The Times.

A javaslat értelmében megszüntetnék az árkorlátozást az elosztó központból a célállomásig történő kézbesítés esetében. A brit királyi posta jelenleg fix összeget kérhet ezért a szolgáltatásért az olyan külső szállító cégektől, mint a TNT. Mivel a magánpostákra esetében nem létezik ársapka, a Royal Mail hátrányos helyzetbe kerül, ez a szakszervezetek szerint évi 100 millió fontos mínuszt eredményez. Ha a szabályozás változik, az állami posta növelheti árait és így bevételeit is, ami viszont azt jelentheti, hogy a címzetteknek többet kell majd fizetniük a szolgáltatásért.

Mandelson tegnap terjesztette elő a javaslatot, amelynek végszavazására kora nyáron kerülhet sor. Ugyanakkor a kormányon belüli feszültség – amelyet a lap a Brown-kabinet legnagyobb lázadásának értékel – ettől nem szűnik meg. "Kellemetlen két órát töltöttünk el, amíg Gordon meg nem nyugtatta őket" – mondta egy informátor azzal kapcsolatban, hogy a Munkáspárt helyettes vezetője komoly vitát keltett azzal, hogy megjegyezte: a tervezettnél később léphet csak életben a jogszabály. Egy miniszter úgy fogalmazott: "A hangulat forró, az emberek nem fogják azt mondani, minden rendben van. Ugyanakkor a döntést igazolja, hogy a kormány nem szándékozik privatizálni a postát".

miniszter Royal Mail szakszervezet TNT privatizál kormány posta Brown Mandelson
Kapcsolódó cikkek