Cégvilág

Orvosok kezdeményezték a Törődés napját

Az orvosszakmai társaságok arra kérik a lakosságot és a kezelőorvosokat, hogy minden hónapban szenteljenek egy napot egészségük megóvására. A legtöbb megbetegedést és korai halálozást a szív- és érrendszeri bajok okozzák, cél ezek megelőzése.

A Törődés Napja című kezdeményezéssel folytatja immár négy éves mozgalmát a szív- és érrendszeri halálozás csökkentéséért a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága - jelentették be a társaságok vezetői mai sajtótájékoztatójukon. Idén a magasvérnyomás-betegség kockázatának és szövődményeinek csökkentésére helyezik a hangsúlyt.

Beszámoltak a korábban elkezdett Éljen 140/90 alatt program sikeréről, amely során hipertónia regisztert készítettek, ma közel 60 ezer beteg szív- és érrendszeri állapotáról vannak információik. Az adatokat elemezve derült ki, hogy a e célérték feletti vérnyomással rendelkező betegek egyharmada a cukorbetegséget közvetlenül megelőző állapotban van, éhomi vércukor szintjük 5,6-7,0 mmol/l között mozog. Ez a betegcsoport a normál magasvérnyomás-betegségben szenvedő populációhoz képest jelentősen magasabb szív- és érrendszeri kockázatnak van kitéve. Esetükben a szívinfarktus kockázata 42 százalékkal, míg az agyvérzés (stroke) kockázata 39 százalékkal magasabb. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a prediabéteszes betegek néhány év alatt szinte kivétel nélkül 2-es típusú cukorbeteggé válnak. Ezeket a tapasztalatokat látva döntött úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy 2008 őszén erre irányuló szív- és érrendszeri kockázatfelmérést végez a háziorvosok segítésével. A háziorvos véletlenszerűen választottak ki kezelt hipertóniás betegeket, akiknek figyelik a kardiovaszkuláris értékeit, illetve meghatározott időszakon keresztül életmódtanácsokkal segítik kezelésüket. Több mint 10 ezer beteg került be a felmérésbe, többségük az idősebb korosztályba tartozó (50-65 éves), túlsúlyos érintett volt. A kiválasztott páciensek hasznos, az állapotukkal kapcsolatos tanácsokat tartalmazó könyvet és egy mozgásprogramot tartalmazó DVD-t kaptak, illetve fokozottan hangsúlyozták esetükben az életmódváltás jelentőségét a kezelés során. Az előre meghatározott 3 hónap elteltével újra megvizsgálták a pácienseik szív- és érrendszeri értékeit, melyekben szembetűnő változások történtek. A betegeknél átlagosan 10 százalékkal alacsonyabb szisztolés és 5 százalékkal alacsonyabb diasztolés vérnyomás értékeket mértek, és mind az átlagos vércukor, mind pedig a koleszterin értékek csökkenést mutatnak. Így bebizonyosodott, hogy a betegek életmódváltásra ösztönzése és segítése képes eredményeket hozni.

Ezen felbuzdulva határozott úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködve hívják fel a lakosság és az orvos-kollégák figyelmét a fokozott törődésre. A Törődés napja”elnevezésű kezdeményezés célja, hogy minden hónapban más és más társbetegségre, illetve kockázati tényezőre irányítsa rá a figyelmet. Havonta egy meghatározott napon lakossági felvilágosító rendezvényeket szervez az Éljen 140/90 alatt! program munkacsoportja, és a regionális különbségeket hangsúlyozva más-más városban, minden hónapban egy másik szív- és érrendszeri veszélyre hívják fel a figyelmet. A helyi szív-, vese- és cukorbeteg szervezetekkel együttműködve ingyenes vérnyomás-, koleszterinszint- és vércukor vizsgálatra várják az érdeklődőket, akik felvilágosító előadásokat is meghallgathatnak az esemény helyszínén. Az érintetteket tanácsadó füzettel és a szív- és érrendszeri tanácsokkal is ellátják a program aktivistái és a szakszemélyzet. A háziorvosoktól azt kéri a két szakmai társaság, hogy ebben az időszakban rögzítsék, mely betegeikkel törődnek fokozottan a program hatására. Ezek az adatok arról szolgálnak majd információval, hogy milyen rizikótényezőket tartanak fontosnak a kezelőorvosok, amikor szív- és érrendszeri kockázatról beszélnek. A háziorvosok számára újabb kezelést segítő eszközöket nyújt át a társaság. Életmód tanácsadó füzetet és főzési tanácsokat tartalmazó DVD-t adnak majd át a doktorok a programba bevont betegeknek, ezzel segítve az életmódváltást, és a célértékek elérését. Mindezek mellett új tartalommal és élő szaktanácsadással várja az érintetteket március elejétől a szív- és érrendszeri tanácsadó vonal, az ingyenesen hívható 06-80/203-523-as telefonszámon. A programmal kapcsolatban pedig további információt kaphatnak az érdeklődők a www.vernyomasnaplo.hu internetes oldalon.

magas vérnyomás Törődés napja
Kapcsolódó cikkek