Cégvilág

Példátlan: német kereskedők viszik tőlünk az autókat

Ilyen még nem volt: nyugat-európai dílerek importálnának autót Magyarországról, mert hiába többmilliós raktárkészletük, a németeknél már nincs elég takarékos mini az öreg autót újra cserélő programhoz.

A többmilliós európai túlkínálat ellenére is vannak hiánymodellek, mert több országban az állami támogatás miatt megugrott a környezetbarát kisautók iránti kereslet. Itthon még nem élénkült a piac, ezért tombolnak az akciók, és csökkennek az árak. Még néhány hónap, és véget ér a Kánaán a magyarországi kereskedésekben, mert elfogynak az akciós raktárkészletek, az új modelleket pedig már magasabb árfolyamon számlázzák, ráadásul a szigorodó környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági előírások is drágítják majd az autókat – írja a Népszabadság.

Meggyorsíthatják a raktárkészletek kisöprését és felgyorsíthatják a drágulást a nyugat-európai dílerek, akik új autókat importálnának Magyarországról, mert hiába áll telepeiken több millió eladatlan kocsi, kevés köztük a mini, márpedig most ezeket keresik az öreg autók cseréjét premizáló német kormányprogram keretében. Mint arról már beszámoltunk, 2500 euró központi támogatást kap az, aki kilencévesnél öregebb autóját tisztább és takarékosabb új modellre cseréli.

Márpedig eddig nem minikkel voltak telezsúfolva a nyugat-európai szalonok, ezért a hirtelen feltámadt vásárlási lázat a magyarországi és más kelet-európai raktárkészletekből próbálják enyhíteni a német kereskedők. Ráadásul ezek alacsony átadási áron és árfolyamon érkeztek, de a 240 forintos euró immár csak emlék, amit nehéz elfelejteni, ennél már csak törleszteni nehezebb a magasabb árfolyam alapján kiállított csekkeket.

A gyenge forint jó az exportőröknek, többek között a magyarországi autógyártóknak, de egyáltalán nem kedvez a vásárlóknak. Igaz, napjainkban még dúlnak az akciók, hiszen fél évre való készlettől kellene megszabadulniuk az autókereskedőknek, akik mindent be is vetnek. Az egyik márkaképviselet vezetője szerint "gatyára vetkőztünk", mert a 30-40 százalékos árengedmények már kamikaze akciónak számítanak, és nemcsak a japánoknál.

autó készlet modell német kereskedő raktár
Kapcsolódó cikkek