Cégvilág

Privatizálják vagy felére csökkennek az alkalmazotti nyugdíjak - A Royal Mail gondjai

Lord Mandelson gazdasági miniszter a Royal Mail mintegy félmillió dolgozójának küldött levelet, amelyben figyelmeztet: ha nem privatizálják a postát, az alkalmazottak nyugdíja a felére csökken. A miniszter lépését számos kormánypárti képviselő is kifogásolja.

A gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy a posta eladása nélkül a cég hiánya még a korábbi jelentésben említett 5,9 milliárd fontos is jelentősen meghaladhatja. Lord Mandelson arra figyelmeztette a dolgozókat, hogy nyugdíjuk a privatizáció nélkül felére csökkenhet – írja a The Times. A Royal Mail eladása ellen 140 munkáspárti képviselő is tiltakozik, azzal vádolva a minisztert, hogy megfélemlítéssel próbálja megadásra kényszeríteni a dolgozókat.

A cég sorsával foglalkozó, úgy nevezett Hooper jelentés szerint az államnak át kellene vállalnia posta adósságát, hogy vonzóvá tegye azt a befektetők számára. A holland TNT-t tartják a legvalószínűbb vásárlónak, amely akár 30 százalékot is megvehet a Royal Mailből.

Az alkalmazottakat elvileg védi a Kormányzati Nyugdíjvédelmi Alap, ugyanakkor a minisztérium levelében úgy fogalmaz: a privatizáció hiánya elviselhetetlen terhet róna a brit nyugdíjrendszerre. A gazdasági miniszter csütörtökön ismerteti a Royal Mailre vonatkozó törvényjavaslatát, amely a Lordok Házába kezdi meg pályafutását és valószínűleg ellenzéki szavazatokra lesz szükség az elfogadásához. A következő állomásnak számító Képviselőház 140 munkáspárti tagja írt alá a kezdeményezést ellenző indítványt.

törvényjavaslat Royal Mail TNT privatizál posta minisztérium
Kapcsolódó cikkek