Cégvilág

Sok pénzt vontak el a gyógyszercégektől, bajban van az innováció

A gyógyszercégek tavaly 38,8 milliárd forint adót fizettek be az EA-ba, a januárban 2,6 milliárdot. A cégek a különadó eltörlését várják, hiszen az innováción alapuló gyógyszerágazat beruházásai, a foglalkoztatás élénkítheti a gazdaságot.

Gőzerővel számolja a szaktárca, az idén hogyan hasznosulhatnak legjobban az egészségügyre fordítható forintok, mivel az Egészségbiztosítási Alap (EA) tervezettnél várhatóan kisebb bevételeihez kell igazítani a kiadásokat – mondta a Világgazdaságnak Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Annak kapcsán kérdeztük meg, hogy a pénzügyminiszter kijelentette: a gyógyszer- és az egészségügyi kasszában 30 milliárdos megtakarítás maradhat, amelyet a kormány a kiadások csökkentésére fordítana. A tárca feladata most az, hogy a és a foglalkoztatás várható csökkenése s ebből fakadóan a tb-járulék-bevételek kiesése miatt keresse meg annak módját, hogy az EA költségvetéséből hogyan tartható fönn az ágazat működésének stabilitása. Mivel tavaly tetemes megtakarítás keletkezett a gyógyszerkasszában – erre számítanak az idén is –, így az alap esetleges hiányát ebből lehet pótolni. Az EA különféle kaszszái közötti átcsoportosításokra ugyanis lehetőséget ad a költségvetési törvény – tette hozzá.

Tavaly 30 milliárd forint pénzmaradvány keletkezett az EA-ban, ami a gyógyszercégekre kivetett a generikus program (olcsóbb gyógyszerek tb-támogatása) s különféle megtakarítások következménye. Az idei büdzsében 35 milliárd cégadóval számoltak. A hazánkban működő gyógyszercégek a válásra egyelőre csak minimális elbocsátásokkal reagáltak, ám az ipart sújtó 12 százalékos különadó miatt jelentősen csökkent a kutatás-fejlesztésre fordított összeg, megtorpantak a beruházások, a forint leértékelődése miatt gondban vannak a multinacionális cégek hazai leányvállalatai. Pedig - mint azt az 1929-33-as világválság is igazolta -, ha bajban van a gazdaság, az innováció segíthet. A gyógyszeripar erre alkalmas lehet - állítják a gyógyszercégek, hivatkozva a pár évvel ezelőtt, Lisszabonban megfogalmazott EU-s ajánlásra: a gyógyszeripar az unió húzóágazata lehetne az öreg kontinensen.

különadó vojnik mária gyógyszeripar innováció
Kapcsolódó cikkek