Cégvilág

Utazási biztosítás - Nem mindig a legdrágább a legjobb

Az idei síszezonban egy magyar síelő balesetet okozott, a sérült orvosi kezelését pedig – felelősségbiztosítás híján – neki kellett állnia. A kártérítési perben 20 ezer eurót (mintegy hat millió forintot) követeltek a síelőn. A VGO szakembereket kérdezett a megfelelő utazási biztosítás kiválasztásáról.

Egy magyar síelő nem megfelelő körültekintéssel közlekedett egy osztrák pályán és nekiment az előtte haladónak, aki agyrázkódást, zúzódásokat és állkapocstörést szenvedett. A baleset okozója elismerte a felelősségét, az áldozat pedig – a sérülések hosszú távú, az életvitelre gyakorolt hatásokat is figyelembe véve 20 ezer eurót követelt a kártérítés perben. Az eset legfontosabb tanulsága, hogy síeléskor mindig érdemes olyan biztosítást kötni, amely felelősségbiztosítást is tartalmaz – mondta el Bánki Orsolya, az enwc jogi tanácsadó csoport budapesti partnere.

A szakértő szerint sokan nem figyelnek oda, milyen konstrukciót választanak, holott a jóval nagyobb biztonságot nyújtó biztosítás költsége nem sokkal magasabb, mint a felelősségbiztosítás nélküli változaté. A fenti esetben ráadásul könnyű testi sértés miatt büntetőeljárás is indult a síelő ellen. Ezt az Ausztriában érvényes jogszabályok szerint 840 euró (251 ezer forint) megfizetésével lehet elkerülni. Az utazó számára ezt a költséget csak akkor téríti meg a biztosító, ha a szerződés a jogvédelemre is kiterjed. Bánki Orsolya szerint Magyarországon még nem terjedt el ez a biztosítási forma. Holott a sípályán – ha a baleset okozója nem vállalja – könnyen rábizonyítható a felelősség, mivel tanúk igazolhatják, hogy túl gyorsan ment, nem nézett körül vagy más felelőtlenséget követett el – vagyis nem érdemes megpróbálni "dörzsöltnek" lenni.

Magyarországon a felelősségbiztosításra a legtöbben csak a KGFB esetén figyelnek és ott is csak azért, mert abban az esetben ez kötelező – mondta el Rácz István, a biztositas.hu ügyvezetője. A magyar utazók 25-30 százaléka köt biztosítást, jó részük utazási irodán keresztül. Ennek az a hátránya, hogy az irodák többnyire egy biztosítóval szerződnek és minden úthoz az adott cég termékét ajánlják, amely nem szükségszerűen a legolcsóbb, sőt. Rácz István szerint az internetes alkuszok előnye, hogy a vásárlók az utazási adatok megadásával számos terméket hasonlíthatnak össze.

Az ügyvezető szerint Magyarországon jellemző az "én nem okozok balesetet" mentalitás, holott a síelés veszélyes üzem. Mivel a legtöbben autóval utaznak a pályára, a felelősségbiztosítás fontossága megnő. Érdemes mérlegelni a célország jogi viszonyait is. Ha Szlovákiában akad jogi problémánk, az aránylag könnyen megoldható, egy törökországi börtönből viszont már nehezebb "kijutni" - mondta az ügyvezető.


Rácz István elmondta: jelenleg mintegy 250 ezer biztosítást kötnek az interneten, vagyis a teljes biztosítási körhöz képest arányuk igen alacsony. Ugyanakkor a biztositas.hu 2009 januárjában az előző évhez képest 30 százalékos forgalombővülést ért el, miközben az ügyvezető tapasztalatai szerint az utaztatási szakma nehézségekkel küzd. Vagyis bár az utazók száma csökkent az előző évhez képest, az internetes kötések aránya – az előző évekhez hasonlóan – továbbra is emelkedik.

Utasbiztosítás - Lássunk egy négyfős családot

A szülők 1972-ben és ’74-ben születtek és 13, valamint egy 8 éves gyerekkel utaznak egy hétre síelni Európába. A legolcsóbb, személyi felelősséget (2 ezer euróig) és jogvédelmet (5 ezer euróig) is tartalmazó biztosítás 14 705 forint a biztositas.hu-n.

Ahogy nő az ár, úgy változnak a két kategória összegei is, valamint a hangsúlyok. Külön érdemes figyelembe venni a baleset, illetve betegség esetére biztosított keretet, amely 25 ezer euróról indul, de akár limit nélküli is lehet, néhány ezer forinttal magasabb díjért.

Jogvédelem csak a felajánlott konstrukciók kisebb hányadában található és nem csak összege változik, hanem az is, beleértendő-e az óvadék. A felkínált konstrukciók árai szinte változatlanok akkor is, ha az Egyesült Államokat vagy Kanadát választjuk úticélként.

Ahogy nő az ár, úgy változnak a két kategória összegei is, valamint a hangsúlyok. Külön érdemes figyelembe venni a baleset, illetve betegség esetére biztosított keretet, amely 25 ezer euróról indul, de akár limit nélküli is lehet, néhány ezer forinttal magasabb díjért.

Jogvédelem csak a felajánlott konstrukciók kisebb hányadában található és nem csak összege változik, hanem az is, beleértendő-e az óvadék. A felkínált konstrukciók árai szinte változatlanok akkor is, ha az Egyesült Államokat vagy Kanadát választjuk úticélként. -->

enwc ellátás síel óvadék utazás jogvédelem felelősségbiztosítás Ausztria
Kapcsolódó cikkek