Cégvilág

A hírhedt fájlcserélő a Facebookot is bevonta a letöltésbe

A Pirate Bay, az egyik legismertebb fájlcserélő oldal új funkcióval gazdagodott: mostantól a Facebookon regisztrált felhasználók a közösségi portál segítségével is megoszthatják egymással a torrenteket.

Ha a felhasználó a "Megosztás Facebookon" funckiót választja, a Pirate Bayen, az adott fájl automatikusan elérhető lesz a közösségi oldalon regisztrált ismerősök számára. Ha valaki BitTorrent-kompatibilis klienssel rendelkezik, az ikonra kattintva automatikusan indíthatja a letöltést – írja a PC World.

A fájlcserélő oldal ezzel bizonyára magára vonja a film- és zeneipar szereplőinek haragját, akik eddig sem nézték jó szemmel tevékenységét. Április közepén hirdetnek ítéletet a Svédországban indult, szerzői jogok megsértésével kapcsolatos perben. A Pirate Bay vezetőinek nyilatkozatai szerint eddig nem kereste meg őket sem a Facebook sem más cég. A közösségi oldal tiltja a szerzői jogvédett tartalmak felöltését és megosztását, de a Pirate Bay funkciója segítségével természetesen legális anyagok is terjeszthetőek, így önmagában ez a lépés nem tekinthető törvénytelennek.

Ettől függetlenül a közösségi portál akár a gyanú alapján is letilthatja a funkciót, hiszen nevének védelméhez joga van. A kérdés jogi oldalát tovább bonyolítja, hogy az így megosztott torrent fájlok nem tartalmazzák a jogvédett tartalmakat, csak "irányt mutatnak" feléjük.

torrent fájlcserélő Pirate Bay BitTorrent Facebook
Kapcsolódó cikkek