Cégvilág

Hárommilliárdnyi tőkét kap a Malév

A többségi tulajdonos AirBridge Zrt-n belüli tulajdonosi szerkezet átalakulásának köszönhetően az AirBridge Zrt. első lépésként 3 milliárd forint tőkeinjekciót biztosít a Malév-nak a tőkeellátottság és fizetőképesség javítása érdekében - közölte a légitársaság.

A Malév 99,95%-os tulajdonosának, az AirBridge Zrt.-nek a tulajdonosi szerkezete az elmúlt napokban átalakult. E szerint Kiss Kálmán részvényeit Költő Magdolna vette át, fenntartva ezzel a többségi 51%-os magyar tulajdont, Borisz Abramovics részvényei pedig a Vnyesekonombank birtokába kerültek.

Ezzel a tulajdonosi háttérrel a légitársaság főtulajdonosa tudja vállalni a Malév Zrt. további finanszírozását. Tekintettel arra, hogy várhatóan a Malév Zrt. könyvvizsgálók által is igazolt vesztesége miatt további tőkejuttatásra lesz szükség, az AirBridge Zrt. a légitársaság beszámolójának végleges adatai ismeretében annak éves rendes közgyűlésén vállalja, hogy részt vesz a légitársaság további finanszírozásában és tőkéjének megemelésében oly mértékben, hogy annak tőkehelyzete megfeleljen a törvényi előírásoknak. A légitársaság tőkehelyzetének rendezése és friss tőke bevonása a vonatkozó jogszabályokkal és az EU normákkal összhangban történik.

A közgyűlés továbbá a következő személyi változásokról is döntött:  A Közgyűlés visszahívta igazgatósági tagságából Sólyom Gábor, dr. Erdős Endre, Haris György, Kiss Kálmán és Alexander Tikhomirov urakat. Ugyanakkor az Igazgatóság tagja lett Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, Nagy Csaba, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Lambert Zoltán, az AirBridge Zrt. igazgatósági tagja és Michael I. Poluboyarinov úr.  A Közgyűlés döntött továbbá Szergej Lykov felügyelő bizottsági tag visszahívásáról, ugyanakkor új felügyelő bizottsági tagnak megválasztotta Alexander Tikhomirovot, Vjacseszlav Ulupovot és Jekaterina Szerebrjannikovát.

Malév tőkeemelés tulajdonos Airbridge
Kapcsolódó cikkek