BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszútávú ösztönzés kell az energiacégeknek

A gáz árát a magyarországi vevőnek meg kell fizetnie, viszont a mostaninál sokkal takarékosabban kellene bánnia vele Matthias Keuchel, az E.On Földgáz első embere szerint.

Gáztároló kapacitások és importvezeték ek szempontjából Magyarország jobb helyzetben van a szomszédos országoknál, ennek köszönhetően az év eleji válság idején a kieső import egy részét az előbbi eszközök segítségével pótolhatta – fejtette ki a napokban Matthias Keucher, az E.On Földgáz igazgatósági elnöke. A januári krízis tanulsága szerinte az, hogy (1) hatékonyabb gázfelhasználásra kell törekedni, (2) tovább kell növelni kell a tárolt gáz mennyiségét, fokozni a beszerzés diverzifikálását (3) forrás és (4) útvonal szempontjából is, s persze (5) jól működő gázpiacra is szükség van.

1.  Magyarországon évi egymilliárd köbméter földgáz felhasználását lehetne megtakarítani azzal, ha kevésbé fűtenénk fel a lakásokat. A hazai lakások energiafelhasználásának a hatékonysága az uniós átlagnak csak a 70 százalékát éri el, s 2,75-ször magasabb a lehető legjobbnak tekintett megoldáshoz képest. Ez részben amiatt van, hogy a lakások fele 1945 előtt épült, 22 százaléka pedig panel, mutatott rá Matthias Keuchel. A hatékony gázfelhasználás felé vezető út a mostaninál jobb hatásfokú erőművek építése is. Itt az E.On is jó példával jár elöl: gönyűi létesítményének hatásfoka 58 százalék lesz.

2. Az E.On a Mol gáz üzletágának megvásárlása óta növeli az átvett tárolókapacitásokat. Programja idén záruló részében 600 millió köbméterrel bővíti a zsanai tárolót. A 32 milliárd forintos beruházás tavaly augusztusban indult. Az őszre tervezett átadásra a társaság zsanai tárolókapacitása 2,14 milliárd köbméterre, teljes magyarországi névleges tárolókapacitása pedig a mostani hatodával, 4,39 milliárd köbméterre nő. A cég további 880 millió köbméteres bővítést is fontolgat.

3.  Az irány szerinti gázimport diverzifikáció terén a hazai E.On első embere egyaránt fontosnak tartja a Nabucco és a Déli Áramlat vezetéket, az LNG behozatalt és minden egyéb új vezetékes megoldást. Mindezek közül azonban a horvátországi Krk szigeten építendő cseppfolyós földgáz kikötőből várt gázt tekinti Magyarország számára a legkedvezőbb megoldásnak. „Igaz, hogy a mostani, alacsony olajárak mellett nem tűnik versenyképesnek az LNG, de nem tartható hosszú ideig az olaj mostani, alacsony ára sem,” szögezte le.

4. Az előbbiekből adódóan az LNG lehet a forrás szerinti diverzifikálás fő eszköze is. Krk szigetére kezdetben évi 10 milliárd köbméter, később már 15 milliárd érkezhet a világ bármely pontjáról, Észak-Afrikától egészen Ausztráliáig. A projekt vezetője az E.On Földgáz anyavállalata, a német E.On Ruhrgas. A létesítmény átadása 2012-re várható. Az LNG aránya egyébként évről évre nő a nyugat-európai gázfelhasználáson belül, miközben csökken az érintett országok saját gáztermelése.

5. Magyarországnak jól működő gázpiacra, erős gázipari társaságokra is szüksége van ahhoz, hogy az ellátása biztonságos legyen. Csak az erős cégek tudnak megfelelő tárgyalópozícióból fellépni a külső üzletfelekkel szemben. Hasonlóan fontos, hogy az állam minél kevesebbet szóljon bele a piaci folyamatokba, példának okáért ideje lenne a szociális és a piaci szempontokat szétválasztani az energiapiacon. A vállalatok számára hosszú távú ösztönzésre van szükség, máskülönben nem kockáztatják a pénzüket költséges, csak hosszútávon megtérülő beruházásokra. A felhasználóknak tudomásul kell venniük, hogy a gáz árát meg kell fizetni. A kereskedő nem mondhatja a vevőnek, hogy olcsóbban kéri a gázt, mert Magyarország szegény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.