Cégvilág

Kamionosok tüntetnek az M0-ásnál

"Kamionsofőrök minimálbéren! Miért?" és "Elég volt a sofőrök kifosztásából!" feliratú transzparensekkel kezdett demonstrációt szerdán reggel a Magyar Sofőrök Független Szakszervezete az M0-ás körgyűrű szigetszentmiklósi parkolójánál.

 Szokolai Gábor a három éve alakult szakszervezet etikai bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: a demonstrációval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a mintegy 55 ezer kamionsofőr egyre nehezebb helyzetbe kerül. Jövedelmük lényegében 10-15 éve nem nő, többségüket ugyanakkor minimálbéren foglalkoztatják a munkáltatók, ami a nyugdíjas években kilátástalan élethelyzetet teremthet számukra. Ráadásul teljesítménybér rendszerben dolgoznak, amit e szakmában tilt a törvény - mondta Szokolai Gábor.

Megjegyezte: megélhetésük érdekében rákényszerülnek, hogy a megengedett napi 9 óra vezetésen felül is teljesítsenek, ami növeli a balesti kockázatot. Szokolai Gábor szerint a szakszervezetbe lépő új tagokat sok esetben "mondvacsinált ürügyekkel kirúgják", így próbálják megfélemlíteni a munkavállalók érdekeiért síkra szálló szerveződést. A Magyar Sofőrök Független Szakszervezete ezért azt követeli, hogy az érdekegyeztető tanácsban a fuvarozó cégek mellett a sofőrök is helyet kapjanak érdekeik érvényesítésére. A demonstráció a forgalomban nem okoz fennakadást.

M0-ás kamionosok tüntet szakszervezet
Kapcsolódó cikkek