Cégvilág

Pét ismét teljes gőzzel termel

Mától teljes kapacitással termel a Nitrogénművek Zrt. tavaly októberben finanszírozási okokból leállt péti gyára. Napi 2600 tonna pétisó és 600 tonna karbamid előállítására képes. A munka a korábbi 600 dolgozóval indult újra, ők a leállás hónapjaiban is megkapták alapbérük egészét. A cég további mintegy 100 főt is felvett logisztikai tevékenysége bővítésére.

„A starthoz szükséges 10 milliárd forintos MFB-hitel feltételeit teljesítettük, és az állam által megjelölt elvárásoknak is eleget tettünk. Így például erre az évre rendelkezünk 10 milliárd forintnyi szerződésállománnyal is” – válaszolt a Világgazdaságnak Bige László, a műtrágyagyárat is ellenőrző Bige Holding Zrt. többségi tulajdonosa. Tájékoztatása szerint a Nitrogénművek kifizette az OTP-vel szembeni tartozását is, a bank pedig levette a jelzálogot az eszközeiről.

A márciusban előállítandó műtrágya már elkelt, exportra sem maradt. Bár külföldön jobban fizet a termék, a hazai gazdák kiszolgálása fontosabb Bige László szerint. Mint emlékeztetett, a magyarországi vegyipari gyártók közül mára már csak a Nitrogénművek két vállalata maradt magyar ellenőrzés alatt. A piac tucatnyi más eladójával szemben a társaság igyekszik versenyképes árral fellépni. Árai a múlt őszinél alacsonyabbak a válság hatása és a műtrágyapiacra jellemző, 8-10 éves ciklusok miatt.

Évi félmilliárd köbméteres gázvásárlásával a Nitrogénművek évekig az EMFESZ Kft. legnagyobb vevője volt. A két cég tavaly nyáron perré fajult árvitája után néhány hónapig az E.On Földgáz Zrt. szállította a műtrágyagyártás alapanyagát, majd leállt a Nitrogénművek. Most abban a szerencsés helyzetben van, hogy a spotpiacon olcsóbban jut gázhoz, mint korábbi szerződése szerint. „Bőven van gáz mindenütt, de csak nagyoktól vásárolunk, például az E.Ontól, a Shelltől és más, a hazai piacon nem aktív társaságoktól” – mondta Bige László. Hosszú távon a termeléshez szükséges mennyiségnek csak a 20-30 százalékát kívánja lekötni. VG

Rekordbevétel a Nitrogénműveknél

Tavaly rekordszintű, 64,8 milliárd forintos árbevételt ért el a Nitrogénművek Zrt., üzemi eredménye 16,3 milliárd volt.

Adózott – tehát a pénzügyi veszteségek utáni – eredménye 7,3 milliárd forintot tett ki. Bige László szerint folyamatosan vannak vevőjelöltek a cégére – nemrég az EMFESZ Kft. törekvéseiről számoltunk be –, az azonban nem eladó.

Adózott – tehát a pénzügyi veszteségek utáni – eredménye 7,3 milliárd forintot tett ki. Bige László szerint folyamatosan vannak vevőjelöltek a cégére – nemrég az EMFESZ Kft. törekvéseiről számoltunk be –, az azonban nem eladó.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek