Cégvilág

Vége a versenykorlátozásnak - Eladják Stanstedet és Gatwicket

Nagy-Britanniában a versenybizottság megerősítette, hogy feldarabolják a repülőtereket működtető British Airports Authority (BAA) szervezetet, és elrendelte a gatwicki és a stanstedi repülőtér értékesítését.

A szervezet kétéves tevékenységéről szóló jelentésében azt is közölte, hogy a BAA-nak el kell adnia vagy az Edinburgh-i vagy a Glasgow-i repülőteret is. A BAA jelenleg összesen hét repülőteret birtokol a szigetországban. A szabályozó hatóság utasítása szerint a szóban forgó repülőtereket két éven belül kell értékesíteni.

A BBC emlékeztet arra, hogy a BAA , amelyet a Ferrovial spanyol cég 2006-ban 10 milliárd fontért szerzett meg, tavaly jelentős profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni az utaslétszám csökkenése miatt. Adózás és levonások előtti nyeresége 582 millió font volt, a 2007-ben feljegyzett 713 millió fonttal szemben.

A tavaly decemberben közzétett ideiglenes jelentésében a versenybizottság leszögezte, hogy a BAA tulajdonában lévő repülőterek közötti verseny hiánya hátrányos a légiutasok számára.

versenyhatóság Ferrovial reptér Stansted Gatwick British Airports Authority BAA
Kapcsolódó cikkek