Cégvilág

Egymilliárd eurós megbízás az Alstomnak

Egymilliárd eurós szerződést kötött az Alstom az Egyesült Királyság legnagyobb kombinált ciklusú erőművének építésére.

Az Alstomnak ítélte oda az RWE npower Plc. azt a közel 1 milliárd euró értékű szerződést, amely értelmében a francia vállalat tervezi meg és építi kulcsrakészre a wales-i Pembrokeshire-ben lévő gáztüzelésű, kombinált ciklusú erőművet. A hozzávetőlegesen 2000 MW kapacitású új erőmű, amely a legnagyobb és kategóriájában az egyik legjobb hatásfokú lesz az Egyesült Királyságban, nagyjából 3 millió háztartásnak termel majd áramot, írja közleményében a társaság.

Az új erőmű egy olaj-tüzelésű helyén épül majd, összesen öt Alstom GT26 jelű turbinát és a csoport által gyártott egyéb főberendezéseket foglal majd magába. A blokkok nagy terhelésváltozási rugalmassága mellett, alacsony szennyezőanyag-kibocsátással és nagy hatásfokkal rendelkeznek majd. Az erőmű képes lesz olyan hatékonyan üzemelni részterheléssel a völgyidőszakban mint teljes kapacitással működni a csúcsidőkben, lehetővé téve kezelőjének, hogy rugalmasan reagáljon a változó villamosenergia igényekre. Az új erőmű az egyik leghatékonyabb lesz a kategóriájában.



Nagy-Britannia erőműveinek közel 40%-a 1975 előtt épült, amelyeket a közeljövőben illetve középtávon helyettesíteni kell majd. A Pembroke erőműre kötött szerződés része annak a felújítási tervnek, amely keretében az RWE npower új, hatékonyabb és sokkal környezetkímélőbb erőművekre kívánja cserélni meglévő erőművi egységeit.

Philippe Joubert, az Alstom Power elnöke elmondta: „Ez az új beruházás is világosan mutatja, hogy az Alstomnál lévő mérnöki szaktudás nélkülözhetetlen az energetikai iparágban úgy Nagy-Britanniában, mint bárhol a világon. Két éven belül ez már a második megállapodás az Alstom és az RWE npower között, amely rámutat arra, hogy partnereink mennyire bíznak mérnökeink képességeiben.” Ez a beruházás immár a második megállapodás az Alstom és az RWE npower között Nagy-Britanniában, miután 2007-ben a francia vállalat nyerte el az 1650 MW-os gáztüzelésű Staythorpe erőmű-tendert, amely jelenleg is a kivitelezési fázisban van Nottinghamshire-ben.

Pozíciók a világban

Alstom az egyik legnagyobb szereplő az energiatermelés, valamint a kötöttpályás közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatások, termékek és rendszerek világpiacán. Az Alstom a világ 70 országában van jelen, két alaptevékenysége terén vezető pozíciót mondhat magáénak. Az Alstom Csoport világszerte több mint 80 ezer alkalmazottat foglalkoztat.



A Staythorpe erőművön kívül az Alstom építi a Centrica által fejlesztett Langage és az E.On beruházásában épülő Grain erőműveket is. A Pembroke-i blokkokkal együtt ez a négy erőmű közel 6 GW-nyi új kapacitással járul hozzá az Egyesült Királyság villamosenergia rendszeréhez. * Az öt KA26-1 egytengelyes elrendezésű kombinált ciklusú erőművi blokk mindegyikébe szállított saját gyártású Alstom főberendezések: Egy darab, a legújabb fejlesztéseket tartalmazó GT26 jelű gázturbina, egy darab három nyomásszintű hőhasznosító kazán (HRSG), egy darab legújabb fejlesztésű STF30C jelzésű, kompakt, újrahevítéses gőzturbina, egy Topgas (hidrogén hűtésű) generátor és az ALSPA elnevezésű erőművi irányítástechnikai rendszer.

Világszerte 85 Alstom GT24/GT26 gázturbina egység üzemel, amely gépcsalád összesen közel 3 millió üzemórát teljesített.

Philippe Joubert -->

Permbrokenshire Alstom Philippe Joubert Centrica
Kapcsolódó cikkek