Cégvilág

"Koldusbotra jutott" Gyeripaszka - A Strabagból is kiszáll

A Strabag főrészvényeseinek adja át 25 százalékos pakettjét Oleg Gyeripaszka, aki 2007 áprilisában vásárolt 30 százalékos tulajdonrészt az osztrák építőipari vállalatban.

Az egykor leggazdagabb orosz oligarchaként emlegetett üzletember egy részvényt tart meg a vállalatban, valamint egy vételi opciót a most átadandó részesedésre 2009. december 20-ig. Gyeripaszka részvényeit a Strabag vezérigazgatója, Hans Peter Haselsteiner, a Raiffeisen Holding NOe-Wien és az Uniqa veszi át – közölte a Reuters.

Ha az orosz milliárdos december végéig nem él opciós felvásárlási jogával, a részvényesek új befektető után néznek. 2007-ben Gyeripaszka papíronként 42, összesen 1,2 milliárd eurót fizetett a Strabag-részvényekért. A felvásárláshoz szükséges kölcsönt a Deutsche Bank biztosította, ám ehhez most pótfedezetet kellett volna előteremtenie.

A Strabagot még 2007 novemberében vitték a bécsi tőzsdére; a bevezetés után 54,85 eurón jegyezték a részvények csúcsárfolyamát, hétfőn azonban már alig ért 15 eurónál többet. Gyeripaszka nem csak az árfolyamesés miatt kényszerül részvényeinek átadására: az orosz milliárdos vagyona – miután eladta a kanadai autóalkatrész-gyártó Magna Internationalben és a német építőipari vállalatban, a Hochtiefben lévő részesedését – 40 milliárdról 4,9 milliárd dollárra zuhant.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény Deutsche Bank Strabag Gyeripaszka Raiffeisen felvásárol Hochtief
Kapcsolódó cikkek