Cégvilág

Még kisebb "kütyük" érkezésére számíthatunk

A Toshiba ez év közepétől 32 nanométeres gyártási eljárással készült chipek forgalmazását kezdi meg. A modernebb technológiának köszönhetően csökken a lapkák mérete, így még kisebb eszközökbe is beépíthető.

A technikai fejlődésével egyre több tranzisztor préselhető egységnyi területre, vagyis egyre kiebb lapkával érhető el ugyanaz a számítástechnikai teljesítmény.

A Toshiba most újabb lépést tesz ebbe az irányba, amikor olyan gyártósorokat állít munkába, amelyek 32 nanométeres technológiával dolgoznak – írja a PC World. (A 32 nanométer a méter 32 milliárdod része, avagy a hüvelyk 1 milliomod része).

A csökkentett csíkszélesség lehetővé teszi, hogy – a Toshiba közlése szerint – 4 gigabájt adatot tároljanak egyetlen flash chipen. Ezekkel, a cég állítása szerint világelső lapkákkal kisebbek lehetnek a pendrive-ok és a flash memória kártyák, amelyekbe általában több ilyen chipet építenek.

A Toshiba júliusban kezdi meg a 32 nanométeres chipek tömeggyártását. Az infokommunikációs piac egésze a miniatürizálás irányában mozdul, a világelső Intel szintén ebben az évben vezeti be 32 nanométeres szériáját.

chip toshiba pendrive gyárt Intel flash memória 32 nanométer
Kapcsolódó cikkek