Cégvilág

Metróvita - A BKV átengedett volna pár milliárdot?

Megegyezett a színfalak mögött a 4-es metró alagút-építési munkáit egyoldalúan abbahagyó Bamco konzorcium és a BKV.

A cégcsoport várhatóan a jövő héten ismét felveszi a munkát.  A Népszabadság úgy tudja, a BKV metróprojekt-igazgatósága végül nem engedett a Bamco követelésének, bár a konzorcium korábban 35 milliárd forint értékű többletmunka "szakmai felülvizsgálatát" követelte.  Érdeklődésükre tegnap a felek nem nyilatkoztak, egyikük szerint - bár még nem tisztáztak minden részletet - a március közepe óta folyó tárgyalások során "soha ilyen közel nem voltak a megegyezéshez".

A lap úgy tudja, a héten akadt némi súrlódás a BKV és tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat vezetése között. Információik szerint a közlekedési vállalat vezetősége hajlott volna rá, hogy a tulajdonos háta mögött néhány milliárdot engedjen a Bamcónak.

Az erről szóló javaslatot hétfőn meg is tárgyalta volna a BKV igazgatósága (éppen egy időben a főpolgármesteri kabinet e kérdéssel foglalkozó ülésével), az anyagról azonban a Városházán sem a főpolgármester, sem az illetékes főpolgármester-helyettes környezetében nem tudtak.

A fővárosban többen amiatt is értetlenségüket fejezték ki, hogy a BKV nevében Felsmann Balázs, a közlekedési minisztérium korábbi államtitkára tárgyalt az ügyben, akinek az érdekeltségébe tartozó kft. a fővárosi közlekedési vállalattal tanácsadói tevékenységre, illetve tőkebevonási képességre és nemzetközi tapasztalatok elemzésére szerződött 7 millió forint értékben.

A BKV offshore cégekkel kötött tanácsadói szerződései miatt az ügyészség elrendelte a nyomozást, amelynek lefolytatásával a VII. kerületi rendőrkapitányságot bízták meg - tudatta lapunkkal Kormos Endre sajtóügyeletes.

Bamco BKV tulajdonos felsmann négyes metró megállapodás főváros minisztérium
Kapcsolódó cikkek