Cégvilág

Utazási ajánlat szórólapon - Tovább "matekozhatunk"

Nem sért fogyasztóvédelmi szabályt, ha az utazási iroda szórólapján a részvételi díjtól elkülönülten, de összegszerűen megjelölve feltünteti a külön fizetendő tarifákat – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság a következő jogvitában.

Az utazási iroda egy egyiptomi utazás akciós ajánlatáról bocsátott ki szórólapot, amelyet 105 ezer forintért hirdetett meg. A szórólap alsó részén tüntette fel a külön fizetendő díjakat (repülőtéri illeték, vízum stb.).

Mindezeket összeadva az akciós út ténylegesen 143 ezer forintba került. Ezt a fogyasztóvédelmi hatóság állapította meg, amikor is az irodában ellenőrzést tartott. Megbírságolta a céget, és kötelezte, hogy az út árát a jogszabály előírásai szerint tüntesse fel. A másodfokú hatóság a határozatot helybenhagyta.

Az iroda a bírósághoz fordult. Keresetében kifejtette: a szórólapon minden díj fel van tüntetve, így egyértelmű, hogy az utasnak mennyit kell fizetnie. A megyei igazságszolgáltató fórum elfogadta érvelését, és a hatósági határozatokat hatályon kívül helyezte. Az ítélet indoklása szerint a szórólap tartalmazza a részvételi díjat, és külön megnevezi azokat a tarifákat, költségeket, amelyeket a résztvevőnek fizetnie kell, ha teljes körűen igénybe veszi az iroda szolgáltatásait.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

ár akció ajánlat legfelsőbb bíróság szórólap utazás ítélet
Kapcsolódó cikkek