Cégvilág

12,5 milliárd euró mínusz a rossz HR-politika miatt évente

A Hewitt Associates összeolvadásokról és felvásárlásokról készült tanulmánya szerint az európai vállalatok milliárdokat veszítenek a rossz ügyletmenedzsment miatt. Az európai cégek 83 százaléka nem valósítja meg tranzakciós céljait – ezzel jelentősen csökkentve az ügylet értékét.

A nemzetközi emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates által közzétett, összeolvadásokkal és felvásárlásokkal kapcsolatos nemzetközi adatok szerint Európában a vállalatok több milliárd eurót veszítenek azáltal, hogy az átalakulási folyamat során nem megfelelően kezelik a létfontosságú emberi erőforrás menedzsment kérdéseket.

A Hewitt nemzetközi fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó felmérése az elmúlt két év során 96 nagy nemzetközi vállalatot vizsgált, melyek együttesen 568 milliárd dollár ügyleti értéket képviseltek. Ebből 40 európai vállalat volt, 296 milliárd dolláros össz-ügyletértékkel. A cégeket az ügylet lebonyolításának, valamint az új eszközök és erőforrások integrációjának hatékonyságáról kérdezték. Az eredmények szerint az európai vállalatok 83 százaléka nem éri el a kitűzött tranzakciós célokat. A válaszadók majd mindegyike a humán tőkével kapcsolatos problémákat (pl. vállalati kultúrák összehangolása, vezetők kiválasztása) említette a sikertelenség fő okaiként.

A Hewitt számításai szerint a helytelen humánerőforrás menedzsment 6,5 -12,8 százalékkal csökkentheti az ügylet teljes értékét, elsősorban a kulcs munkatársak elvesztése és a hosszúra nyúló integrációs folyamat által. Ez alapján az elmúlt két évben a felmérésben résztvevő európai cégek közel 12,5 milliárd eurót veszítettek a nem megfelelő HR menedzsmenttel a tranzakció során, illetve után.

A felvásárlási, vagy összeolvadási szerződés alkalmazottakra vonatkozó részének kialakításánál csak az európai vállalatok 24 százalék-a konzultál a HR osztállyal – szemben a 43 százalékos globális átlaggal. Világszinten a cégek 73 százaléka, míg Európában csak 45 százalékuk működik szorosan együtt a vállalati HR-rel az integráció megtervezésének szakaszában.

fúzió Hewitt ügyletmenedzsment humánerőforrás tranzakció akvizíció összeolvadás HR erőforrás
Kapcsolódó cikkek