Cégvilág

Felkészültünk az új vírus fogadására: van elég maszk, gyógyszer

Befejezte az új H1N1 influenza-vadvírus elsődleges vizsgálatát az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztálya – mondta lapunknak Rózsa Mónika laborvezető.

A WHO referencia-központjaként működő intézményben a külföldről kapott vírus fertőzőképességét, szaporodását vizsgálták. Az ÁNTSZ laboratóriuma a WHO referencia-központja, amely az Egészségügyi Világszervezet előírásai szerint dolgozik - mondta lapunknak Rózsa Mónika mikrobiológus, a légúti vírusosztály vezető helyettese. A laborban hosszú évek óta működik az a nemzetközileg akkreditált rendszer, amellyel például a szezonális influenza vírusát is vizsgálják.

A kórokozó tulajdonságainak felderítésére épül például annak eldöntése, milyen erősségű járványra lehet számítani. E mellett, ha felbukkan bármiféle új vírus a világban, megkapják annak vizsgálatához szükséges tesztkészletet a WHO-tól, felderítik annak tulajdonságait. Ezt tették a közelmúltban felbukkant H1N1 új vírussal is, amikor megkapták annak úgynevezett vad változatát. Ezt azt jelenti, hogy a vírust betegből izolálták, úgy küldte meg számukra a nemzetközi partner.

Rózsa Mónika elmondta: hosszú folyamat a biológiai tulajdonságok - milyen a vírus fertőzőképessége, szaporodása - vizsgálata, amelyet szigorú nemzetközi szabályok, biztonsági előírások alapján végeznek el. Az azonosítást követően készíthetik el a kórházban az orvosok a klinikai gyorstesztet. Ezt tették a közelmúltban azzal a beteggel is, akit a H1N1 vírus fertőzésének gyanújával szállítottak a Szent László Kórházba. Ám, mint azt a doktornő lapunknak megerősítette: az orvosok nem mutatták ki az új vírust, ez ideig hazánkban az nem bukkant föl.

A magyar hatóságok felkészültek, megfelelő gyógyszer- és maszkkészletet raktároztak föl, aktualizálták a pandémiás terveket.

A WHO jelenleg is tartó genfi közgyűlésén is foglalkoznak az új kórral, s mivel már 40 országban felütötte a fejét, a szervezet főigazgatója - a szakértői testület véleményére alapozva - megfontolja: szükséges-e a jelenlegi ötös fokozatú riasztási szintet a legmagasabb hatos fokozatra emelni. Ez utóbbira akkor kerül sor, ha például már nem lokalizálható a fertőzés.

H1N1 gyors teszt ÁNTSZ labor
Kapcsolódó cikkek