Cégvilág

„Indokolatlanul riogatott az Egészségügyi Világszervezet”

Indokolatlanul keltett pánikot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a H1N1 influenzavírus kapcsán – véli egyre több szakértő.

A járvány ugyan még korántsem csengett le, sőt alighanem növekvő fázisában van, de a valamivel több mint 2000 fertőzött és félszáz halálos áldozat fényében általános vélekedés szerint túlzás a WHO részéről az ötös fokozatú riasztás.

Margaret Chang, a WHO igazgatója hangsúlyozza, hogy a riasztási fokozat emelése „csupán technikai változás”, és nem jelenti azt, hogy a világ népessége komoly veszélyben lenne. A világméretű járvány megjelölés azonban a közvéleményben azt a képzetet kelti, mintha tömeges halálozásokra kellene számítani – ez mindenképpen túlzás.

Az elmúlt hét közepe óta sokasodó kritikák hatására a WHO genfi központjában elkezdték vizsgálni a riasztási rendszer módosításának lehetőségét. A cél: a járvány kiterjedtsége mellett annak veszélyességét is jobban érzékeltessék.

A WHO szakértői szerint a „végítélet-forgatókönyv” az lenne, ha az új H1N1 vírus keveredne a H5N1 madárinfluenza-vírussal. Ez ugyanis nagy arányban végez a megfertőzött személyekkel, ám jelenlegi formájában nem tud könnyen emberről emberre terjedni. FT.com, Reuters

H5N1 H1N1 influenza WHO egészségügyi világszervezet Margaret Chang
Kapcsolódó cikkek