Cégvilág

Miért létfontosságú a D-vitamin az időseknek?

Egy több mint háromezer fő részvételével végzett kutatás kimutatta: a D-vitamin elengedhetetlen a szellemi frissesség megőrzéséhez.

A Manchesteri Egyetem kutatói több mint háromezer, 40 és 79 év közötti férfi tesztelése során arra jutottak: a magas D-vitamin szinttel rendelkezők jobb teljesítményt nyújtanak másoknál – idézi a Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry-ban megjelent tanulmányt a BBC.

A kísérlet résztvevői nyolc európai városból érkeztek és különböző típusú feladatokat hajtottak végre. A napozással és halfogyasztással felhalmozható D-vitamin talán egy az agyat védő hormon felszabadulását segíti – ezt eddig csak állatkísérletek támasztották alá. Valószínűsíthető, hogy a D-vitamin emeli az antioxidánsok szintjét, így segít az immunrendszer működésében is.

A tudósok szerint ez a kísérlet is alátámasztja a D-vitamin fontosságát és felhívja a figyelmet arra, hogy az idősebb korosztály sok tagja nem fogyaszt eleget ebből a vitaminból. Tim Spector kutatásvezető szerint a D-vitamin segít az érelmeszesedés, a szív- és érrendszer megbetegedések és bizonyos rák típusok megelőzésében is.

D-vitamin idős kutatás manchester agy teszt kísérlet
Kapcsolódó cikkek