Cégvilág

Sokba kerülhet - Ezektől az adókedvezményektől búcsúzhatunk

Sokba kerülhet a cégeknek, ha az iparűzési adót nem lehet majd figyelembe venni a társaságiadóalap-korrekciós tételek között, ahogy azt a kormány tervezi. Az adót egyébként a jövőben az APEH szedi be.

Azért van néhány terület, ahol kritizálják a javaslatot. - Az iparűzési adót például változatlan formában megmarad a rendszerben, sőt azáltal, hogy kikerül a társaságiadóalap-korrekciós tételek közül, a nagy adófizető cégeknek további érvágást jelent - hangsúlyozza Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cég adópartnere a Népszabadságnak.

A nettó bért módosítja a szuperbruttósítás bevezetése is. Erről az egyik szakértőnek az a véleménye, hogy leginkább az itt munkát vállaló külföldieknek kedvez: ők ugyanis bizonyos esetekben járulékot nem fizetnek, így nem növeli adóalapjukat a szuperbruttósítás, viszont az szja-tábla változásai (alacsonyabb adókulcs, szélesebb sáv) miatt több marad a zsebükben. A jövedelemadó-rendszer egészéről az általános vélemény az, hogy elsősorban az átlag környékén keresők járnak vele jól. Alatta, felette viszont legfeljebb annak lehet örülni, hogy nem változik a jövedelempozíció. A magas keresetűeknek ráadásul különadót is fizetniük kell - szinte mindegyik adószakértő megjegyezte, hogy "figyelni kellene" erre az adózói körre, mert befolyásos, magas státusú emberekről van szó, akik fontos üzleti döntéseik során saját tapasztalataikból is merítenek.

Volt, aki a adómentességét emelte ki rossz példaként, szerinte itt volt a lehetőség, hogy ezen változtasson a kormány, ám elszalasztotta.

A vállalkozásoknak az iparűzési adón túl több adóalap-korrekciós tételtől is búcsút kell venniük - ha a parlament változatlan formában fogadja el a javaslatot. Jó hír viszont, hogy lazítanák a létszámkritériumokat a fejlesztési adókedvezményeknél. A válság miatt ezek teljesítése lényegében lehetetlenné vált, mint ahogy a határidőkben is engedékenységet mutat a kormány. A hitelintézetek pedig elhatárolhatják a veszteségeiket, amire eddig nem volt módjuk, szemben más típusú vállalkozással.

társaságiadóalap társaságiadó adókorrekció jövedelemadó iparűzési adó PricewaterhouseCoopers járulék adókedvezmény APEH
Kapcsolódó cikkek