Cégvilág

ÁNTSZ: nem rákkeltők a szúnyogírtók

A Levegő Munkacsoport szerint súlyosan ártalmas az egészségre több Magyarországon is használt szúnyogirtószer. Az esbiolt és a permetrint betiltotta az EU, az ÁNTSZ mégis engedélyezte használatukat.

Az Európai Unióban betiltott szúnyogirtószereket használtak fel idén májusban és júniusban Lábatlanban, Pomázon, Szentendrén, Sződligeten, Szigetmonostoron és Dunaújvárosban – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a Levegő Munkacsoport témavezetője. Pál János úgy tudja: ennél jóval több település lehet még érintett.

A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, hogy az ombudsman vizsgálja felül a szakhatóság döntését. Fülöp Sándorhoz még nem jutott el a beadvány, annyit azonban már elmondott: valószínűleg probléma lehet a jelenlegi szabályozással, ezért sürgősen felveszi a kapcsolatot az Egészségügyi Minisztériummal.

Az ÁNTSZ illetékese cáfolta, hogy rákkeltő lenne az esbiol és a permetrin. Gampe László, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet osztályvezetője azt mondja, az unió más ok miatt állította le a két szer forgalmazását. Nem betiltották, hanem megszüntették a további forgalmazásukat, mert nem adták be határidőre a felülvizsgálati dokumentációt - magyarázta az osztályvezető.

A vegyszerek a forgalomba hozatal megtiltása ellenére azért lehetnek még mindig használatban, mert a tiltás előtt megvásárolt szúnyogirtókat a lejárati idejükig fel lehet használni - mondta az ÁNTSZ munkatársa.

ÁNTSZ rákkeltő szúnyogirtó
Kapcsolódó cikkek