Cégvilág

Drágul az irodabérlet is! Szellem házak Budapesten

Drágulni fognak az irodabérleti díjak Budapesten - prognosztizálta Tatár Tibor, a Futureal Development Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, sajtóbeszélgetésen Budapesten. Rámutatott: a fejlesztők önrésze növekszik, a finanszírozás drágul, így szükségszerű, hogy a havi fajlagos bérleti díj 2-2,5 euróval emelkedjen.

A józsefvárosi Corvin sétányon irodákat is építő cég szakértőinek számítása szerint az idén 245 ezer négyzetméter új iroda épül a fővárosban, ennek 10 százalékát teszik ki a Corvin Irodák.

Jelenleg 355 ezer négyzetméter üres irodaterület van a Budapesten, és jövőre a Futureal számítása szerint 120 ezer - más beruházók szerint akár 240 ezer - négyzetméter új iroda épül. Ahhoz, hogy 10 százalék legyen az üresedési ráta a jövő év végén - a jelenlegi 16,5 százalék helyett - addig 460 ezer négyzetmétert kellene bérbe adni, amire kicsi az esély.

Az adatok a budapesti A-kategóriás irodák piacára vonatkoznak, ahol a válság előtt 10 százalék önerővel lehetett irodaépítésbe fogni, és 12 eurós bérleti díj mellett 3 év alatt megtérült a befektetett tőke fele, ha az üresedés 5 százalék volt.

Jelenleg az üresedés 15 százalék vagy magasabb, a saját erő 30 százalék, így a havi és négyzetméterenkénti bérleti díj nem lehet kisebb 14,5 eurónál.

Tatár Tibor beszélt arról is, megszűnt az a korábbi tendencia, hogy a B-kategóriás irodákból folyamatosan költöztek át a cégek az A-kategóriásakba. Ma az

előbbi kategória átlagos fajlagos bérleti díja 8,5 euró, míg az utóbbié 13 euró. Igaz, hogy már 9 euróért is hirdetnek fejlesztők A-kategóriás irodát, de ezen az áron csak veszteséges lehet a bérbeadás. "Lesznek szellem irodaházak, amelyek az elhibázott hely miatt üresen fognak állni" - vélekedett a vezérigazgató.

ár irodabérlet terület drágulás
Kapcsolódó cikkek