Cégvilág

Júliustól olcsóbb az eurós roaming

Magyarországon az áfaemelés és a gyengébb forint drágíthatja a díjakat. A most jóváhagyott előírások a törvényhozók szándékai szerint megóvják az előfizetőket az úgynevezett „számlasokktól” is .

Július elsejétől az európai mobiltelefonos barangolás többféle díjtétele is jelentősen csökken, az erre az ősszel  kidolgozott szabályozást tegnap elfogadták a tagállamok miniszterei is. Ezzel az utolsó akadály is elhárult az új tarifák egységes alkalmazása előtt.

Ez jó hír az európai polgároknak, mivel nyaralás közben a „számlasokktól” való félelem nélkül használhatják külföldön a mobiljukat – húzta alá Viviane Reding, az uniós hírközlési biztos.

Magyarországon az előfizetők körében várhatóan kisebb lesz az öröm, mivel a díjcsökkentéssel egy időben 5 százalékponttal növekszik a távközlési szolgáltatások áfája, ez pedig megtoldva a gyengébb forinttal, akár növelheti is a roamingdíjakat. Brüsszel ugyanis az árplafont euróban rögzíti, a hazai szolgáltatók jelenleg érvényes díjait pedig még 240 forint körüli euróárfolyamon állapították meg.

A tagországokban való barangolás új európai szabályozása nettó 11 eurócentes felső díjhatárt szab a külföldről küldött szöveges üzenetekre a jelenlegi 0,28 eurós átlagos díjjal szemben. A holland és a portugál ügyfelek által külföldről küldött SMS díja jelenleg meghaladja a 0,35 eurót.

Jelentősen csökkenhetnek a külföldön igénybe vett mobilinternetes és egyéb adatletöltési szolgáltatások költségei is. Az új szabályozás letöltött megabyte-onként egyeurós viszonteladói díjplafont vezet be a jelenlegi, megabyte-onként 1,68 eurós átlagárral szemben, ami értelemszerűen mérsékli majd a kiskereskedelmi díjakat is.

A viszonteladói díjkorlát 2010-ben 0,80, 2011-ben pedig 0,50 euróra csökken a tervezet szerint.

A most jóváhagyott előírások a törvényhozók szándékai szerint megóvják az előfizetőket az úgynevezett „számlasokktól” is oly módon, hogy az ügyfél szolgáltatáskorlátozást kérhet egy az általa megállapított számlaplafon elérése után. Az területén működő mobilszolgáltatóknak 2010 márciusáig kell bevezetniük ezeket az átláthatóságot javító intézkedéseket.

A barangolásos mobilhívások díja nem először csökken, mint ismert: az első ilyen lépéseket több mint két éve kezdeményezte a távközlési biztos. Most az akkor már elfogadott ütemezés szerint csökkennek tovább az ezzel kapcsolatos díjtételek. A híváskezdeményezésre és -fogadásra jelenleg érvényes nettó 46, illetve 22 eurócentes felső határértékek július 1-jétől a külföldi híváskezdeményezés esetében 43, míg a külföldi hívásfogadás esetében 19 eurócentre csökkennek.

Az uniós szabályozás előírja továbbá a szolgáltatóknak a másodpercalapú számlázást a külföldről kezdeményezett hívások harmincadik másodpercétől és a külföldön fogadott hívások első másodpercétől kezdve. Felmérések szerint ugyanis az előfizetők a percalapú számlázás miatt jelenleg hozzávetőlegesen egyötöddel többet fizetnek kezdeményezett és fogadott hívásaikért, mint amennyit azok tényleges időtartama indokolna.

Roamingdíjak(maximált kiskerdíjak, eurócent/perc)

Hívásindítás Hívásfogadás

2007 49 24

2008 46 22

2009 43 19

2010 39 15

2011 35 11

Forrás: ERG

2007 49 24

2008 46 22

2009 43 19

2010 39 15

2011 35 11

Forrás: ERG

-->

mobilpiac áfaemelés roamingdíjak vivane reding
Kapcsolódó cikkek