Cégvilág

Rekordbírság a Mattelnek a mérgező játékok miatt

Rekord nagyságú büntetést fizet a Mattel ólommal szennyezett játékok miatt

Ólommal szennyezett kínai gyártású gyermekjátékok forgalmazása miatt rekord nagyságú, 2,3 millió dollár (475 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezte az amerikai állami termékfelügyelet (CPSC) a Mattelt. A játékgyártó cégre kivetett pénzbüntetés az eddigi legnagyobb a felügyelet történetében.

Az ügy 2007 augusztusában kezdődött, amikor a Mattel ólomszennyezettség miatt visszahívott világszerte 95 különböző terméket, köztük Barbie babákhoz való kiegészítőket és műanyag kisautókat. Csak az Egyesült Államokban közel kétmillió darab szennyezett árucikk került a boltokba, mire kimutatták a határértéket meghaladó ólomtartalmat.

A felügyeleti döntés kapcsán a cég hangsúlyozta, hogy nem tudatosan vétett a törvények ellen. A Mattel egyébként az Egyesült Államok legnagyobb játékgyártója. A márciussal zárult első negyedévben a vártnál nagyobb, 51 millió dollár veszteséget szenvedett. Egy évvel korábban 46,6 millió dollár volt a mínusz. A bevétel 15 százalékkal csökkent, 785,6 millió dollárra, 919,3 millióról.

rekordbírság szennyezés Mattel játékok
Kapcsolódó cikkek