Cégvilág

Romániai lehetőség az RFV előtt

Regionális szerepkörbe léphet, az elsősorban fűtéskorszerűsítési eljárásairól ismert Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt., amennyiben megfelelően alakulnak a közelmúltban megkezdett tárgyalások a romániai Gyergyószentmiklós városvezetésével. Az önkormányzati vezetők ugyanis szakmai befektetőt keresnek a város fűtéskorszerűsítési rendszerének rekonstrukciójához.

A regionális terjeszkedés egyik első lépcsője lehet a Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. életében, ha a fűtéskorszerűsítési rendszer felújításáról közelmúltban megindult tárgyalások megfelelően alakulnak a romániai Gyergyószentmiklós önkormányzatával.

"A városvezetés szakmai befektető bevonására készül a hatékonyságnövelő rekonstrukcióhoz, ez alapján indultak meg a tárgyalások az önkormányzat és az RFV között.” – mondta Soós Csaba, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett RFV Nyrt. igazgatóságának elnöke. „Egyelőre több konkrétum ugyan nincs, mivel azonban tőzsdei cég vagyunk, a transzparenciát és a befektetők megfelelő informálását előtérbe helyezve a fejleményekről továbbra is tájékoztatást adunk.” – tette hozzá Soós Csaba.

A gyergyószentmiklósi távhőrendszer rekonstrukciójára azért van szükség, hogy folyamatosan biztosított legyen a város mintegy 3500 tömbházi lakásának, és önkormányzati intézményeinek fűtése, és melegvízellátása, valamint a jelenleginél jobb hatásfokkal és alacsonyabb költségekkel működjön a rendszer. Az ilyen típusú fejlesztések tőkeigényesek, megfelelő szakmai felkészültséget igényelnek, azonban az esetek többségében ezek meghaladják egy átlagos település lehetőségeit, ezért keres most megfelelő megoldást Gyergyószentmiklós vezetése.

Az RFV a beruházás keretében, a hatásfok-, és az ellátásbiztonság javulását megújuló energiaforrás igénybevételével éri el. Az RFV az eddig megvalósított távhőrekonstrukciós projektjei keretében rendszerint átveszi a korábbi eszközöket és vállalja a szolgáltatás nyújtását, miközben felújítja a rendszereket, és ezzel ér el megtakarítást. A megtakarítást a fogyasztók azonnal élvezhetik, a korábbinál alacsonyabb fűtési költségek formájában. A cég egyik ilyen sikeres beruházása a sárospataki rekonstrukciós program, ahol mintegy 800 lakás távhőellátását fejlesztette az RFV. A rekonstrukciós munkálatokat követően a társaság csaknem 25 százalékos hatásfok növekedést ért el Sárospatakon. Ennek következtében a tavalyi, mintegy 30 százalékos gázár-emelkedést nagyrészt kompenzálta a hatásfok-javulás.

„Hasonló beruházásokkal még számos településen érhető el jelentős megtakarítás mind Magyarországon, mind a környező országokban, ahol a több évtizedes technológiák mára jelentősen elavultak. Az önkormányzatok oldalán azonban nincs meg a szükséges szakmai felkészültség, illetve a jelenlegi gazdasági helyzetben a finanszírozási lehetőségek is beszűkültek, ezért az RFV-hez hasonló szakmai partner bevonása mindenképpen előnyt jelent számukra” – tette hozzá Soós Csaba.

Soós Csaba rfv regionális fejlesztési vállalat fűtéskorszerűsítés Gyergyószentmiklós
Kapcsolódó cikkek