Cégvilág

Tejtermelő gazdák tüntettek Budapesten

A tejtermelő ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstrációt tartottak a gazdák az Európai Unió Háza előtt hétfőn Budapesten.

A demonstráción - amelyen több száz tüntető és egy szarvasmarha vett részt - Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta: a jelenleg kialakult helyzetért elsősorban az a felelős, mivel a tejkvóták emelése miatt Magyarországon másfél év alatt 95 forintról 55 forintra esett a tej kilónkénti felvásárlási átlagára.

A demonstráció keretében a tejtermelő gazdák petíciót adtak át az Európai Unió képviselőinek, ebben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül azokat a döntéseit, amelyek a tejágazatot válságba sodorták. A tejtermelők emellett azt követelik, hogy az EU fagyassza be az országkvóták mennyiségét a jelenlegi szinten, emelje meg a kvótaalapú támogatásokat és az export-visszatérítéseket 50 százalékkal, valamint hogy egyenlítse ki a régi és az új tagállamok támogatási rendszerét.

A petíciót átadó delegációt vezető Istvánfalvi Miklós közölte: az Európai Unió képviselői két hónapon belül ígértek intézkedéseket a tejágazat válságának megoldására, azonban ez a tejtermelők szerint túl lassú, mivel az ágazat már így is a "24-dik órában van".

Krajcsovics András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szarvasmarha-tenyésztők országos választmányának elnöke a demonstráción kiemelte: az Európai Unión kívül a magyar kormány is felelős a kialakult helyzetért, ezért a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak is petíciót adtak át, amelyet Gőgös Zoltán államtitkár vett át. A minisztériumnak átadott petícióban a gazdák hatékonyabb képviseletet kérnek az Európai Unió bizottságaiban, valamint követelik a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának a korábbi visszaállítását is.

Krajcsovics András aláhúzta, a minisztériumtól emellett azt kérik, hogy törvényi módosítások révén szüntessék meg a kereskedelmi monopóliumokat, és korlátozzák a beszállítói bizonytalanságot, valamint a gázolaj jövedéki adójának 100 százaléka legyen visszaigényelhető a tejtermelők számára. A gazdák úgy vélik, szükség van az iskolatej programba bevont termékek jelentős bővítésére is, és legalább 18 milliárd forintos támogatást kérnek az ágazatnak. A budapesti demonstrációval egy időben Luxemburgban szintén tüntetést tartottak a gazdák, amelyen a magyar tejágazat képviselői is részt vettek.

tejkvóta tej gazdák demonstráció
Kapcsolódó cikkek