Cégvilág

Tíz Taurust vett az RCA a MÁV Cargónak

Eddig nem volt saját mozdonya a Cargónak, a most kapottakat kizárólag saját célra fogja használni.

A Rail Cargo Austria AG, a MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződésében vállalt kötelezettségének részeként tíz, a legszigorúbb európai műszaki és környezeti követelményeknek megfelelő, ES64U2 – közismert nevén Taurus – villanymozdonnyal bővíti a piacvezető magyar vasúti árufuvarozó eszközparkját. A most forgalomba állított mozdonyok a jövőben kizárólag a MÁV Cargo vonatait továbbítják, közülük az első már magán viseli a MÁV Cargo arculati elemeit, tette közzé a társaság.

A MÁV Cargo Zrt. eddig nem rendelkezett saját vontatási kapacitással. Új tulajdonosa, a Rail Cargo Austria AG a privatizációs szerződésben vállalta, hogy öt év alatt 43,5 milliárd forint beruházást hajt végre a vállalat piaci értékének növelése érdekében. Az összegből 2008-ban 8,7 milliárd forintért vásárolt 19 mozdonyt és 50 konténerszállító teherkocsit. Ennek a vállalásnak a részét képezik az év végéig Magyarországra érkező mozdonyok is. 

A MÁV Cargo Zrt. vontatási szolgáltatásainak nagy részét továbbra is a MÁV Trakció Zrt-től vásárolja. A saját vontatási kapacitását jelentő Taurusok 6400kW-os teljesítményétől, technológiai fejlettségétől és közel 100 százalékos üzemkészségétől a tulajdonosok a vállalat piaci értékének növelésén túl a mozdonyra váró vonatok számának csökkenését várják.

A Magyarország területén és Ausztriában közlekedő mozdonyok a MÁV Cargo és az RCA megegyezése szerint új külső megjelenést kapnak. A két vállalat színvilágát és azonosítóit tükröző megjelenés jelképezi a cégek összetartozását, illetőleg azt a törekvést, hogy az egyesült vállalatok, kihasználva a közös adottságaikat még erősebb szereplőivé váljanak a közép-kelet európai térségnek.

Taurus Rail Cargo Austria MÁV Cargo Zrt.
Kapcsolódó cikkek