Cégvilág

Cafeteria: jövőre is megéri

A jövőre hatályba lépő szigorítások ellenére egyelőre nem kell temetni a béren kívüli juttatások rendszerét, bizonyos esetekben ugyanis még az adóteher mellett is kedvezőbb lehetőséget kínálnak e juttatási formák, mint a bérben történő kifizetés.

Ha egy cég egy átlagos keresettel rendelkező alkalmazott részére havi 18 ezer forintnyi melegétel-utalványt biztosít – 2010-től ugyanis ez lesz a juttatás új határa –, éves szinten több mint 123 ezer forintot spórolhat, és 31 százalékkal mérsékelheti bérjellegű költségét – vélekedik Bessenyey Bálint, az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) elnöke, a Sodexho Pass ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette: ezzel a dolgozó is jobban jár, hiszen 31 százalékkal magasabb összegű juttatásban részesülhet a bérben történő kifizetéshez képest.

Igaz, a melegétel-utalvány jövőre a kedvező adózású cafeteriaelemek közé kerül. Ismeretes: 2010. január 1-jei hatállyal az Országgyűlés eltörölte a béren kívüli juttatások adómentességét, és három csoportba sorolta azokat: adómentes, kedvezményes, illetve normál adózású elemek. Jövőre egyedül az internetutalvány marad adómentes, amelyet a felhasználók továbbra is az internetszolgáltatás havi és forgalmi, illetve az internet-hozzáférés létesítésének díjára vehetnek igénybe. A kedvezményes adózású körben 25 százalékos adóteher hárul többek között a már említett melegétkezési utalványra és az üdülési csekkre. A normál adózású körben 97,89 százalékos adóteherrel kell számolni egyebek mellett a hidegétel-utalvány esetében.



Ez utóbbi, magas adóterhelésű körben – a Sodexho Pass számításai szerint – már csak magasabb, bruttó 250 ezer forint feletti havi jövedelem mellett járhat előnyökkel a béren kívüli juttatások fenntartása. Az pedig borítékolható, hogy a munkáltató és a munkavállaló számára is kifizetődőbb a kedvezményes adóterhelésű cafeteriaelemek közül választani, mint például jövőre is megőrizni az idén még méltán népszerű hidegétel-utalványt.

Mivel a szigorítások a 2009-es évet még nem érintik, a cégeknek még hat hónapjuk van az új juttatási csomagok összeállítására. Az eddigi felmérések szerint a vállalatok többsége 2010-ben is ragaszkodik a béren kívüli juttatások rendszeréhez, azonban az erre szánt pénzügyi keretet nem bővítik, és a pluszköltségeket átterhelik a dolgozókra.

Az EUFE és több hasonló szervezet is hónapokon át küzdött az adóteher bevezetése ellen. Egyelőre részsikerként könyvelik el, hogy a kormány által eredetileg tervezett, közel 100 százalékos helyett 25 százalékos adókulcsot szavazott meg az Országgyűlés több juttatási formára. Az egyesülés ugyanakkor a melegétel-utalványok 10 százalékos megadóztatását tartotta volna elfogadható kompromisszumnak mind az érintett felek, mind a költségvetés tekintetében. A szervezet reméli, a jövőbeni döntéshozók újragondolják a több millió magyar munkavállalót hátrányosan érintő módosításokat, és egy alacsonyabb adóteher bevezetésével vagy az visszaállításával ismét kedvező feltételeket teremtenek a cégek és a dolgozók részére.

adómentes melegétel-utalvány utalvány cafeteria adó
Kapcsolódó cikkek