Cégvilág

Fuvarozók: Újabb bőrt húznak le rólunk környezetvédelem címén

A főváros tulajdonában álló Parking Kft. a Levegő Munkacsoporttal karöltve újabb támadást intézett a fuvarozói szféra ellen, ezúttal egy olyan ötlettel álltak elő, amely még kilátástalanabb helyzetbe sodorja az amúgy is nehézségekkel küzdő fuvarozói szférát - olvasható a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary 4200 tagja nevében Budapest Főváros Önkormányzat Közgyűléséhez írt nyílt levelében.

Eszerint a teljesen átgondolatlan és teljesíthetetlen budapesti behajtási szabályok betartatását egy 32 fős közterület-felügyeleti különítmény fogja ellenőrizni, ugyanis a Parking Kft. adatai szerint júniusban a Budapest területére behajtó fuvarozók mindössze egyharmada rendelkezett érvényes engedéllyel. A 32 ember ellenőrzi majd, hogy a fuvarozók, - akik nem öncélúan járják Budapest utcáit – befizették-e azt a meghatározott díjat amiből sajnos a márciusi bevezetés óta még egy P+R alapkőletételre sem futotta.

A NiT Hungary szerint a jogalkotók ismét az egyszerűbb utat választották: szankcionálnak ahelyett, hogy megteremtenék az engedélyek kiváltásának egyszerűbb, teljesíthető lehetőségét. Az egyedi engedélyezésre kitalált és ennek alárendelve „működtetett” rendszer ugyanis nem tudja elérni kitűzött célját, mert túlbürokratizált és hosszadalmas.

A rendszer működtetésére nincs kialakítva megfelelő technika és apparátus, nem kompatibilis a logisztika és szállítmányozás elveivel és több évtizedes gyakorlatával. A városszerkezet és termelési-ellátási hálózat sajátosságai miatt a rendszer nem tud megfelelő környezetkímélő alternatívát nyújtani a közúti teherfuvarozásra, és legfőképpen: a fővárosnak változatlanul nincs elfogadható városfejlesztési koncepciója, melyben érvényesülnek a környezet- és közútvédelem szempontjai.

A teherfuvarozást ismét „fejőstehénnek” tekintő jogalkotók - fogalmaznak a nyílt levélben - és közvéleményt a kamionosok ellen hangolók figyelmen kívül. A fuvarozók azt kérik, hogy a pénzbehajtás helyett olyan engedélyezési rendszert kínáljanak nekik, amely a működésük ellehetetlenítése nélkül tesz eleget a környezetvédelem kívánalmainak, vagy haladéktalanul készüljön az eddigi szakmai érveik figyelembevételével célszerű, szakszerű és végrehajtható rendelet.

Levegő Munkacsoport fuvarozó Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete NiT Hungary Parking Kft. teherfuvarozó
Kapcsolódó cikkek