Cégvilág

Kínába vinnék a német Opeleket

A 922 millió dolláros ajánlatot tevő BAIC konszern a Financial Times szerint megnyitná az Opel első kínai üzemét, amely kifejezetten az ázsiai ország számára gyártanak autókat. A BAIC tervei szerint több európai Opel-üzemet bezárna, a németországi gyárakban pedig kínai importra termelne.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a BAIC ajánlatot tett az Opel megvásárlására. A Financial Times friss információi szerint a tervek között szerepel egy 2 milliárd dollár értékű amelynek keretében 2012-től – most először – Kínában kezdené meg az autógyártást a vállalat. Az ott készülő modelleket kifejezetten a kínai piac számára alakítanák ki.

Emellett – idézi az AFP a lap informátorait – az új Opel elbocsátásokat hajtana végre Európában, bezárnák az antwerpeni gyárat, a német üzemek pedig szintén Kína számára gyártanának autókat.

A német gazdasági miniszter a BAIC-cal kapcsolatban csak annyit mondott: a vállalat írásban megkereste az illetékeset az Opellel kapcsolatban. A korábbi német sajtóértesülések szerint a kínai konszern 922 millió dollárért (660 millió) 51 százalékos részesedést vásárolna a General Motors német leányából, 2,64 milliárd eurós állami garancia mellett.

A Magna és az orosz Szberbank előrehaladott tárgyalásokat folytat egy 55 százalékos részesedést megszerzéséről. A GM Europe elnöke azt reméli, hogy az Opel üzlet július közepére lezárulhat, Carl-Peter Forster továbbra is a Magnát látja a legesélyesebbnek.

General Motors gyár GM Magna kínai Opel BAIC
Kapcsolódó cikkek